Andrei Caramitru, membru USR, analizeaza ce s-a intamplat in ultimii zece ani si ce urmeaza sa se intample in urmatorii 10.

"Ce s-a intamplat in ultimii 10 ani si ce va fi in urmatorii 10 ani?

Incerc mai jos o predictie - serioasa - a vietii noastre in urmatorii 10 ani. Hai ca imi iau riscul. Un text mai lung dar sper interesant

Unde era lumea acum 10 ani:


  • iPhone-ul avea doar 3 ani. Foarte putini oameni aveau smartphone-uri. Whatsapp de-abia aparuse. Prima tableta iPad a fost lansata in 2010. FaceTime si apelurile video intre oameni nu existau inca. Netflix avea doar 2 ani si ceva, era inca un serviciu marginal in State. Uber de-abia se lansase in cateva orase din SUA. Tesla produsese doar cateva sute de masini.

  • Eram in mijlocul crizei. In 2010 UE avea dificultati uriase din cauza falimentului Greciei. Multi se intrebau daca zona EUR va rezista. Romania era sub gestiunea FMI. Salariile si pensiile au fost taiate in 2010 de guvernul Boc. Milioane de romani si-au pierdut job-urile sau nu isi puteau plati creditele luate de la banci.

In ultimii 10 ani s-au intamplat multe:


  • Romania a devenit digitala, ca si restul lumii. Suntem toti pe smart-Phone-uri si pe Facebook. Uber, Revolut, Netflix, FoodPanda si multe alte servicii digitale au devenit normale.

  • Am trecut peste criza, dar problemele fundamentale nu au fost rezolvate. Salvarea sistemului financiar si politica de “quantitative easing” au creat inegalitati uriase si frustrare in lumea occidentala. La noi - frustrarea este ca salariile nu se apropie de nivelul din UE si statul nu reuseste sa se modernizeze. Asta a dus la tensiuni si riscuri politice uriase peste tot (Brexit, Trump, Dragnea, Erdogan, Viktor Orban, gilet jaunes etc). Rusia a devenit mult mai brutala in regiune (Ucraina / Crimeea).

  • Globalizarea a inceput sa intre in regres. Nationalismul este in crestere.

  • Incalzirea globala a devenit o tema centrala si un risc clar pentru viitorul nostru.

  • Firmele mari romanesti au inceput sa aiba succes si sa poata sa invinga multinationalele. RCS/RDS domina in Telecom, BT in Banking, Dedeman in retail, UIPath in software robotics la nivel global

  • Societatea civila a devenit puternica in Romania. Pentru prima data in istorie - oamenii care stau la sate sau care lucreaza la stat au devenit minoritari. Avem o diaspora uriasa, conectata la societatea vestica si la Romania in timp real (prin retelele sociale). Avem mai multi romani care lucreaza la multinationale decat la stat. Avem noi miscari politice care ii reprezinta.
  • Citeste si:
    Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
    Ministerul Educației propune...

Predictii: Ce se va intampla in urmatorii 10 ani?

1. TEHNOLOGIA VA PROGRESA EXPONENTIAL. Viata ne va fi afectata direct de 4 mari inovatii: realitatea virtuala si augmentata, automobile electrice, tehnologia self-driving si tratamentele bio-tehnologice personalizate. Efectul va fi urias:


  • vom putea lucra sau trai oriunde. Vom putea lucra sau discuta cu oameni pe care ii vom vedea langa noi desi sunt la distanta. Cei din diaspora isi vor putea “vizita” familia zilnic. Vom putea sta in Romania si sa lucram in echipe / firme din strainatate

  • oamenii nu vor mai cumpara masini pe benzina. Ba mai mult - nu va mai avea sens sa cumperi automobile - vei putea inchiria oricand o masina care isi va veni cand ai nevoie singura in fata usii. Efectul va fi enorm: Rusia si tarile din Orientul Mijlociu vor intra in implozie economica si politica (pentru ca depind direct de pretul petrolului). Rusia va fi “salvata” de UE doar daca se vor Inchide centralele nucleare si se va trece pe gaze. Germania va intra in declin economic pentru ca depinde excesiv de industria auto traditionala.

  • Cei bogati vor avea acces la tehnologii si medicamente care le vor prelungi viata. Ceilalti nu. Asta se traduce prin frustrare si implicatii politice majore.
  • Citeste si:
    Noua generație Jeep Grand Cherokee: versiune plug-in hybrid cu 380...
    Noua generație Jeep Grand...

2. O CRIZA ECONOMICA GLOBALA VA LOVI DIN PLIN (nivelul datoriilor este acum mult mai mare decat in 2008 - mai mare decat oricand in istorie). UE si China vor fi lovite mai dur decat SUA.


  • La inceput - politicenii vor incerca sa arunce cu bani in sistemul financiar (ca in 2008-2012) insa nu asta va fi solutia (dobanzile sunt deja negative in tarile vestice). Criza economica se va transforma in criza politica si revolte in strada.

  • La final - sau vom vedea populisti care vor arunca in aer UE, tensiuni uriase intre tari si un colaps al sistemului actual. Sau vom vedea un “new deal” care va da mai multa putere angajatilor si la o reglementare mai echilibrata. Riscurile sunt mari: sansele sunt 50/50 acum.

3. ECONOMIA ROMANIEI VA TRECE PRINTR-O RECESIUNE PROFUNDA DAR SI PRINTR-O REFORMA NECESARA


  • Criza la noi se va simti mai dur decat in alte tari din UE. Cum deficitul bugetar este enorm, cel mai probabil FMI va interveni

  • In acel moment de criza, va exista o coalitie intre societatea civila, mediul de afaceri, politicienii de buna credinta, FMI si partenerii internationali. Care va forta o reforma reala a statului, a sistemului de taxare si pensii. Va fi traumatic insa finalul ne va duce spre o fundatie sustenabila.
  • Citeste si:
    5 motive pentru care munca din pat ne va face mai mult rău decât bine
    5 motive pentru care munca...

4. POLITICA DIN ROMANIA VA FI PROFUND SCHIMBATA


  • In 10 ani, mare parte a generatiei care a trait in comunism va disparea (cam 70% din votantii PSD de acum). Religiozitatea va fi in scadere accelerata.

  • Insa polarizarea din societate va continua. Cei mai in varsta atunci nu vor intelege si se vor opune schimbarilor tehnologice si de mentalitate

  • Daca noua majoritate reuseste o schimbare a Constitutiei si o rescriere a legii electorale (care sa permita votul usor pentru toti si o reprezentare corecta in parlament) - riscul de a avea populisti sau anti-occidentali la putere va fi redus pentru o buna perioada de timp. Daca nu reuseste asta si nu reuseste reforma economica necesara - atunci vom avea un nou Dragnea la putere. Insa pariul meu este pe scenariul mai optimist. Riscul real este extern", a scris Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.