Cand vrei sa iti achizitionezi o casa, ai la dispozitie doua variante: fie gestionezi intreg proiectul de la zero, fie optezi pentru o asa-numita „casa la rosu”. Aceasta din urma este o constructie partiala pe care, odata cumparata, trebuie sa o finalizezi pe cont propriu.

O casa la rosu include, de regula, fundatia, ridicarea peretilor, schelele de sustinere si structura acoperisului. In schimb, ii lipsesc finisajele si partea exterioara a acoperisului (tabla sau tigla).

Daca ai gasit o astfel de casa si nu te-ai hotarat inca daca reprezinta o varianta buna pentru tine si familia ta, iata cateva avantaje si dezavantaje ce te vor ajuta sa iei o decizie buna!

Cele 3 avantaje principale ale unei case la rosu:


  • Ai control deplin asupra calitatii si a serviciilor

Dupa ce ai cumparat o casa la rosu, este timpul sa te apuci de treaba. Trebuie sa instalezi reteaua de energie electrica, gaze si apa, toate cablurile si tevile necesare, apoi sa faci racordarea aparatelor electrocasnice.

Desi toate aceste lucruri presupun un efort suplimentar din partea ta, avantajul suprem este faptul ca tu detii controlul asupra calitatii. Poti colabora cu orice companie, alegand o echipa profesionista. Astfel, te vei putea asigura ca totul este pus la punct, instalat corect si rezistent pe termen lung.


  • Tu esti cel care alege materialele

Un alt avantaj important al unei case la rosu este posibilitatea de a alege materialele pentru izolare termica si nu numai. De exemplu, poti alege dintre polistiren expandat sau vata minerala, parchet sau gresie, faianta sau tapet si asa mai departe.

De asemenea, mobilierul ramane la alegerea ta. In acest fel, vei face o alegere pe gustul tau, inca de la inceput, fara sa fie nevoie de amenajari si modificari ulterioare.


  • Poti configura totul dupa propriile preferinte

Iti doresti sa ai o baie incapatoare, cu o cada eleganta? Visul tau este sa ai o bucatarie deschisa, luminoasa si plina de electrocasnice moderne? Vrei sa ai un pat matrimonial imens, cu vedere la apus si tapet cu peisaje?

Toate aceste lucruri vor fi posibile si la indemana, in cazul unei case la rosu. Vei avea la dispozitie o baza solida, insa vei putea configura incaperile si spatiul disponibil dupa propriile tale dorinte.

Citeste si:
Merită să îi iei celui mic o tricicletă electrică pentru copii?
Merită să îi iei celui mic o...

Top 3 dezavantaje majore ale casei la rosu:


  • Implica multe costuri suplimentare

Chiar daca o casa la rosu pare mai ieftina, la prima vedere, decat o casa complet amenajata, utilata si finisata, preturile pot fi inselatoare.

Tine cont de faptul ca, pe langa costul materialelor de constructie si al manoperei, vei fi nevoit sa scoti din buzunar sume semnificative pentru finisaje, mobilier, pardoseala, gresie si faianta, sisteme de iluminat si incalzire.


  • Necesita mult timp si efort

O casa la rosu este o varianta avantajoasa doar atunci cand esti dispus sa investesti foarte multe resurse. Va fi nevoie de timp pentru finisare si amenajare, efort si documentare pentru instalatiile electrice si design interior.

Daca aceste detalii nu te pasioneaza si, mai degraba, ai prefera sa cumperi o casa pregatita din toate punctele de vedere, este indicat sa optezi pentru una finisata.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

  • Nu te poti muta imediat in casa

Daca ai gasit o casa la rosu disponibila, nu iti face prea repede planuri de mutare. Va dura un timp, chiar luni intregi, pana cand vei putea locui in noua ta casa.

Pe langa procesul de mutare, adauga si timpul alocat amenajarilor, finisajelor si curateniei. Asadar, daca ai nevoie de o casa cat mai repede, nu opta pentru una la rosu.

Stiind toate aceste avantaje si dezavantaje, vei putea face o alegere potrivita pentru tine si familia ta. Tine cont de fiecare aspect, compara beneficiile si minusurile, apoi ia hotararea corecta!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.