Consumul regulat de ardei iute - mai des de patru ori pe saptamana - este asociat cu o reducere a riscului de deces din cauze cardiace si cerebrovasculare, conform unui studiu efectuat in Italia, citat luni de Press Association.

Potrivit studiului publicat in Journal of the American College of Cardiology, persoanele care consuma frecvent ardei iute au un risc de deces mai scazut cu 23 de procente comparativ cu cele care nu obisnuiesc sa adauge acest condiment in alimentatie.

In cadrul cercetarii au fost analizate 22.811 persoane din regiunea italiana Molise, care au participat la studiul ''Moli-sani''.

Dupa o perioada medie de monitorizare de aproximativ opt ani, oamenii de stiinta au descoperit ca in cazul persoanelor care consumau frecvent ardei iute riscul de deces in urma unui infarct a fost redus cu 40 de procente.

Marialaura Bonaccio, epidemiolog la institutul IRCCS Neuromed din Pozzilli, Italia, a precizat ca ''protectia fata de riscul de mortalitate a fost independenta de tipul de dieta pe care oamenii o urmau''. "Cu alte cuvinte, cineva poate urma dieta mediteraneana sanatoasa, iar altcineva poate manca mai putin sanatos, insa pentru toti ardeiul iute are un efect protector", a explicat cercetatoarea, scrie Agerpres.

Directoarea departamentului de epidemiologie si preventie din cadrul aceluiasi institut italian, Licia Iacoviello, a declarat ca ''ardeiul iute este o componenta fundamentala a culturii noastre gastronomice'' si a subliniat ca ''proprietatile sale benefice, de toate tipurile, au fost asociate de-a lungul secolelor consumului sau''.

''Important este ca acum studiul este abordat in mod serios si ofera dovezi riguroase si stiintifice'', a adaugat Iacoviello, profesoara la Universitatea Insubria din Varese. ''Asa cum s-a observat deja in China si in Statele Unite, cunoastem faptul ca diverse plante din specia Capsicum, desi consumate in mod diferit in lume, pot exercita o actiune protectoare asupra sanatatii noastre'', a adaugat cercetatoarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.