Andrei Caramitru, membru USR, prezinta diferentele dintre Romania si Elvetia, explicand de ce avem o "educatie catastrofala".

"De ce avem o educatie catastrofala? Diferenta dintre Romania si Elvetia.

De exemplu la istorie - in Elvetia inveti sa gandesti si sa dezbati teme importante. In Romania inveti sa repeti ca papagalul minciuni.

In Romania: inveti o istorie contrafacuta, de fapt o propaganda nationalista in care se repeta doar marile momente de victorie ale noastre si atat, nimic din context, nimic international. Si trebuie sa le stii pe de rost: cand a fost batalia de la Vaslui? Intre ce an si ce an a domnit Stefan cel Mare? Atat. Habar nu ai de ce s-au batut. Nu ti se spune situatia politica sau ca de fapt puterile din jur erau de o suta de ori mai importante, sau de ce s-au intamplat diversele evenimente. Despre istoria reala a Europei sau a lumii - nu inveti nimic.

In Elvetia:


  • Profesorul discuta in mare - de exemplu despre revolutia Italiana de la 1848. Si dupa da cateva teme esentiale. Una din ele - care era contextul economic European si Italian si cum a contribuit la miscarea revolutionara?

  • Elevii au o saptamana sa caute raspunsul. De oriunde - nu exista un manual dat. Exista o bibliografie recomandata dar poti folosi orice, inclusiv Internet-ul. Trebuie sa scrii un eseu de 3 pagini maxim in care sa iti sintetizezi argumentele. Singur propui o logica si o concluzie

  • In clasa, se discuta 2 ore. Sunt selectionati cativa care sumarizeaza in 5 minute argumentele lor. Nu sunt criticati. Dupa profesorul organizeaza o dezbatere intre 2 puncte de vedere diferite si fiecare elev pune intrebari. La sfarsit - dupa o discutie excelenta - profesorul sintetizeaza perspectiva clasei. Si explica care sunt curentele de gandire, chiar diferite, dintre istorici si cum se plaseaza clasa fata de diversele doctrine existente", a scris Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.