Vineri este ultima zi de campanie electorala pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Update 15:50 - Peste 30.000 de romani au votat in diaspora in cel de-al doilea tur, informeaza stirileprotv.ro.

Campania a inceput pe 15 noiembrie si se va incheia sambata, la ora 7,00.

In cursa finala pentru Cotroceni au intrat actualul sef al statului, Klaus Iohannis, care candideaza pentru un nou mandat din partea PNL, si Viorica Dancila, reprezentanta PSD.

Dupa incheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice ori private, precum si prin intermediul unor vehicule special amenajate. In ziua votarii, este interzisa prezentarea sondajelor de opinie realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii.

Tot vineri este prima zi in care romanii din strainatate se pot prezenta la urne pentru a vota in turul al doilea al prezidentialelor. Primele sectii de votare s-au deschis in Noua Zeelanda.

La sectiile de votare din strainatate, se voteaza pe durata a trei zile, ca si la primul tur, conform urmatorului program: vineri, intre orele 12,00 - 21,00; sambata, intre orele 7,00 - 21,00; duminica, intre orele 7,00 - 21,00. In toate cele trei zile exista posibilitatea de prelungire a votarii pana cel mai tarziu la ora 23,59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21,00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei, scrie Agerpres.

Potrivit legii, pot vota la sectiile de votare din strainatate cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in strainatate, indiferent de motivul prezentei acestora pe teritoriul altei tari - domiciliati, rezidenti sau turisti.

La aceste alegeri romanii din afara au putut vota si prin corespondenta.

Votarea in tara are loc duminica, intre orele 7,00 si 21,00, cu posibilitatea de prelungire pana cel mai tarziu la ora 23,59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21,00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei. Au fost organizate 18.748 de sectii de votare la nivel national.

Citeste si:
Cum te poate ajuta o campanie de advertoriale SEO?
Cum te poate ajuta o campanie...

In tara, cetatenii voteaza la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta, iar in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala, pot vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Ca si in primul tur, operatiunile privind numararea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenta, sunt inregistrate video si audio si se desfasoara in deplina transparenta, in prezenta tuturor membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a persoanelor acreditate.

Campania electorala pentru primul tur de scrutin a debutat pe 12 octombrie si s-a incheiat pe 9 noiembrie, la ora 7,00. In primul tur au candidat pentru Cotroceni 14 candidati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.