Peste doua treimi dintre romani (66,8%) s-au aratat dispusi sa faca o schimbare totala in ceea ce priveste cariera lor si sa opteze pentru reconversie profesionala, in timp o treime (33,2%) ar face acest lucru doar daca ar intampina probleme serioase pe piata muncii, se arata in studiul global "Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling", realizat de BestJobs si Boston Consulting Group.

Respondentii din Romania ce considera ca locul lor de munca va fi afectat de schimbarile tehnologice lucreaza in domenii precum digital & analiza si automatizare (59%), IT si tehnologie (52%), finante si audit (45,6%). La polul opus, cel mai putin ingrijorati din acest punct de vedere sunt cei care lucreaza in vanzari (31%), juridic (24%) si asistenta sociala (23%).

In acelasi timp, doi din trei romani sunt dispusi sa o ia de la zero in cariera, ca raspuns al schimbarilor tehnologice, iar 7 din 10 dedica timp semnificativ intr-un an invatarii pentru a-si perfectiona aptitudinile, astfel incat sa faca fata provocarilor aduse pe piata muncii de tendinte majore precum avansul tehnologic si globalizarea, scrie Agerpres.

33% dintre romani nu ar accepta reconversia profesionala

La polul opus, 33,2% dintre romani nu sunt dispusi sa dobandeasca aptitudini si cunostinte pentru un job diferit si ar face acest lucru doar daca ar intampina probleme serioase pe piata muncii, in timp ce 26% sustin ca petrec putin timp pe an pentru a-si dezvolta competentele.

Angajatii de la nivel global spun ca sunt constienti de avansul tehnologic si de automatizare, 61% dintre acestia afirmand ca propriile locuri de munca vor fi afectate intr-o mare masura de aceste trenduri. Respondentii care se simt cel mai putin afectati vin din: America Centrala, Marea Britanie, China si Romania. Totodata, angajatii cei mai speriati de aceste trenduri provin din: Grecia, Portugalia, Nigeria, Brazilia si Japonia.

In privinta efectelor globalizarii, cei mai multi respondenti care cred ca jobul lor va fi afectat de aceasta tendinta sunt angajatii din stiinta si cercetare (41,7%), IT & tehnologie (41%), digital & analiza si automatizare (40,3%). De partea cealalta, cei care se considera mai putin afectati de globalizare lucreaza in administratie si secretariat (26,4%), media si informatii (25,4%) si juridic (23%).

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Conform cercetarii, Romania se situeaza pe locul 31 in randul tarilor analizate in ceea ce priveste timpul alocat de catre angajati pentru invatare si dezvoltare profesionala, cu aproximativ 71% dintre respondenti mentionand ca aloca saptamani sau chiar cateva luni pe an pentru astfel de activitati, cei mai multi dintre acestia venind din domenii precum stiinta si cercetare, IT si sanatate.

Tari precum Mexic, Panama si Republica Dominicana se afla pe primele trei locuri in privinta disponibilitatii angajatilor sa treaca printr-un proces de reconversie profesionala, cu un procent de circa 90% dintre angajati. Pe de alta parte, angajatii din tari precum Iran, Bulgaria, Polonia sau Germania, sunt cei mai putin deschisi la aceasta idee, intr-un procent de pana la 53% pentru fiecare dintre aceste tari.

In Romania, cea mai mare deschidere pentru reconversie profesionala o au angajatii din domenii precum vanzari (78,3%), media si informatii (78%), achizitii si logistica (74,4%). La polul opus, se afla cei din IT (54%), stiinta si cercetare (53,9%) si juridic (53,6%).

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

La capitolul resurselor folosite pentru invatare, cei mai multi angajati romani (69,3%) prefera sa invete singuri (self-learning), ori se bazeaza pe trainingul la job (66,8%) pentru a dobandi noi aptitudini profesionale. De asemenea, o pondere importanta in instrumentele de invatare o au aplicatiile mobile (24%) si cursurile online (20%).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 366.000 de oameni din 197 tari din intreaga lume. La sondaj au raspuns 19.099 de romani, dintre care 37% cu varsta cuprinsa intre 21 si 30 de ani, 34% cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani si circa 19%, cu varsta intre 41 si 50 de ani. In ceea ce priveste ultimul nivel al studiilor absolvite, 46,2% sunt absolventi de facultate, 30,2% au studii de master, 20,7% au terminat doar liceul, in timp ce 1,2% au doctorat.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.