Unele celule canceroase isi devoreaza semenele vecine pentru a putea supravietui chimioterapiei si sa-si reinnoiasca atacul chiar si dupa incheierea tratamentului, potrivit unui articol publicat marti de revista Journal of Cell Biology, relateaza EFE.

Potrivit studiului, chimioterapia nu ucide aceste celule canceroase care, in general, inceteaza sa prolifereze, dar intra intr-o stare latenta si metabolic activa, cunoscuta ca "senescenta", scrie Agerpres.

Medicamentele folosite in chimioterapie, precum Doxorubicina sau Hidroxil daunorubicina sunt antibiotice care ataca acidul dezoxiribonucleic (ADN) al celulelor canceroase, insa cele care supravietuiesc tratamentului pot provoca noi tumori.

Acesta este procesul, de exemplu, al cancerului mamar in care intervine mostenirea unei copii anormale a genei TP53.

Echipa cercetatoarei Crystal Tonnessen-Murray de la Facultatea de Medicina a Universitatii Tulane, din Louisiana, a descoperit ca dupa tratamentul cu Doxorubicina sau alte medicamente folosite in chimioterapie, celulele cancerului mamar devin "senescente" si le inconjoara pe cele din vecinatatea lor.

Studiul include si o serie de clipuri care arata comportamentul surprins de cercetatori si care nu se regaseste doar la celulele canceroase cultivate in laborator ci si la tumorile cultivate la soarecii cobai.

Celulele cancerului devin "canibale"

Astfel, celulele cancerului la plaman si oase sunt capabile sa-si devoreze vecinele dupa ce devin "senescente".

Mecanismul prin care celulele "senescente" opereaza include activarea unui grup de gene care se gasesc de obicei in globulele albe, fagocitele, din sange implicate in combaterea microbilor care invadeaza organismul.

Celulele canibale isi devoreaza vecinele dizolvandu-le in lisosomi (agenti ai fenomenului de digestie intracelulara) care se mentin foarte activi in celulele "senescente". Potrivit cercetatorilor, aceasta voracitate le permite "senescentelor" sa ramana vii si sa supravietuiasca un timp mai indelungat, decat celulelor canceroase care nu isi devoreaza semenele.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Aceasta devorare a vecinelor lor le ofera celulelor "senescente" energia de care au nevoie pentru a putea supravietui asaltului medicamentelor si a genera factorii ce determina reaparitia tumorii, incheie studiul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.