Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal, sustine Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), facand referire la raportul Comisiei Europene "Decalajul Fiscal la TVA".

In cazul Romaniei, rezultatele indica mentinerea aceluiasi decalaj fiscal, de la 35,8% in anul 2016 la 35,5% in anul 2017 (raportul rotunjeste cifra in ambii ani la 36%). De altfel, comparativ cu anul 2016, exista state membre care inregistreaza cresteri: Grecia - 2,6 puncte procentuale, Letonia -1,9% si Germania - 0,2%, insa Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal, precizeaza ANAF intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

"Este pentru prima data in cei 5 ani de analiza a decalajului fiscal la TVA cand Romania nu mai figureaza printre statele cu cea mai mare crestere de decalaj fiscal dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene", arata reprezentantii ANAF.

In cazul Romaniei, raportul semnaleaza ca in anul 2017 au avut loc modificari legislative importante, care au afectat structura ratelor de TVA. Per total, reducerea cotei medii de impozitare a fost de la 17,2 in anul 2015 la 12,7 in anul 2017 (niciun alt stat membru nu a mai inregistrat modificari semnificative de cota). Cota efectiva de impunere a scazut la 12,7%, cu 3 puncte procentuale mai mica comparativ cu cea din 2016. In aceeasi perioada conformarea fiscala a crescut cu un procent. Scaderea cotei efective este datorata reducerii cotei standard.

ANAF mentioneaza ca masa de TVA ce ar trebui colectata (VTTL) a crescut cu 7%, iar veniturile colectate efectiv din TVA au crescut cu 8%. Asa se explica si faptul ca decalajul a ramas relativ constant. Cifra privind decalajul fiscal la TVA aferent anului 2017 a fost revizuita de la 38,7% cat a fost comunicat in primavara acestui an, la 35,5% in raportul final.

In plus, raportul publicat anul acesta de Comisia Europeana introduce un element de noutate, respectiv un exercitiu de prognoza pentru anul precedent publicarii raportului (nivelul decalajului la TVA pentru anul 2018).

Potrivit acestei estimari, nivelul decalajului fiscal la TVA va scadea cu aproximativ 3 puncte procentuale, respectiv de la 35,5% in 2017 la 32,5% in 2018, veniturile colectate din TVA inregistrand o crestere semnificativa in 2018 comparativ cu 2017.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

ANAF mentioneaza ca aceasta confirma ca masurile luate in vederea combaterii evaziunii fiscale in cursul anului 2017 si continuate in 2018 au avut efect pozitiv asupra TVA colectata.

"O preocupare prioritara a institutiei o reprezinta reducerea decalajului fiscal la TVA, masurile dispuse in vederea realizarii acestui obiectiv fiind cuprinse in "Planul de Masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat", elaborat in luna iunie a acestui an si care a fost publicat pe site-ul Agentiei", mentioneaza reprezentantii Fiscului.

Potrivit sursei citate, in primele opt luni ale anului 2019, veniturile incasate din TVA sunt cu 11,6% mai mari fata de realizarile anului 2018, iar taxa pe valoarea adaugata rambursata contribuabililor a crescut cu 8,7%.

Potrivit raportului privind deficitul de incasare a TVA, publicat joi de Comisia Europeana, Romania a pierdut 29,299 miliarde lei (6,413 miliarde euro) in anul 2017 din neincasarea unor venituri reprezentand taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Conform sursei citate, Romania a inregistrat cel mai mare deficit de incasare a TVA la nivel national, 36% din veniturile din aceasta taxa preconizate nefiind incasate in 2017. Romania este urmata de Grecia (34 %) si Lituania (25 %). Cele mai mici deficite sunt in Suedia, Luxemburg si Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare in medie cu doar 1%. In termeni absoluti, cel mai mare deficit de incasare a TVA, de 33,5 de miliarde euro, a fost inregistrat in Italia, , potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.