Social 1 August 2019 18:15 de Clara Vacaru
Proiectul de reabilitare a Parcului Cismigiu nu propune construirea de spatii comerciale noi si nici defrisari de arbori pentru realizarea de restaurante, se precizeaza intr-un comunicat al Primariei Capitalei transmis, joi, Agerpres.

"Primaria Capitalei respinge ferm afirmatiile conform carora ar propune 'arbori monumentali sanatosi' pentru defrisare in Gradina Cismigiu sau ar intentiona 'mutilarea' acestui parc istoric, asa cum eronat a aparut in mediul online", se arata in comunicat.

PMB subliniaza ca proiectul se afla in etapa de documentatie de avizare a lucrarilor de interventie, din care rezulta o estimare a costului si duratei de implementare, fiind vorba de o etapa premergatoare proiectului tehnic, document care va contine detaliile privind executia efectiva si care "abia dupa votul de ieri urmeaza sa fie demarat".

Potrivit aceleiasi surse, Primaria Capitalei a initiat un proiect "prin care doreste sa redea bucurestenilor Gradina Cismigiu, un spatiu public de calitate, sigur pentru vizitatori si care sa pastreze amprenta istorica. Prin proiect nu se propun spatii comerciale noi si nici defrisari de arbori pentru realizarea de restaurante. Proiectul a pornit de la necesitatea de a reabilita caile de acces (alei, poduri, podete) si s-a dezvoltat pentru a asigura o reamenajare integrata si coerenta a Gradinii Cismigiu, adecvata statutului de parc istoric", se mai arata in comunicat.

Inaugurata oficial acum 165 de ani (in 1854), mentioneaza Primaria, Gradina nu a beneficiat din 1953 de o reabilitare majora integrata, in schimb a suferit o serie de interventii neautorizate, care au dus la degradarea unor anumite zone si il afecteaza din punct de vedere functional, estetic si al sigurantei pentru vizitatori.

Conform aceluiasi comunicat, pentru a remedia actuala situatie a parcului, este necesar ca interventia sa fie una integrata, sa aiba la baza studii aplicate la stilul si istoricul acestui parc si sa elimine acele transformari ce au degradat parcul de-a lungul timpului.

Referitor la situatia arborilor seculari, plantati inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, PMB sustine ca, dupa elaborarea proiectului tehnic, va avea loc actiunea de cartare a fiecarui copac in parte, "intrucat vorbim de o interventie integrata, asadar inclusiv din acest punct de vedere".

Citeste si:
Harghita: Zeci de arbori care pun în pericol circulația au fost tăiați
Harghita: Zeci de arbori care...

"Copacii sanatosi si cu valoare dendrologica si/ sau peisagistica vor fi mentinuti si ingrijiti, iar in cazul celor uscati sau bolnavi se va identifica, dupa caz, in ce masura au nevoie de tratamente sau de defrisare, pentru a nu imbolnavi si alti copaci si pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important intrucat Primaria Capitalei doreste sa nu se repete incidente similare celor din iarna trecuta, cand s-au rupt crengi si s-au prabusit copaci din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intentioneaza toaletarea zonelor verzi si plantarea de arbori de calitate, care sa refaca coronamentele volumetrice datand inca din perioada Meyer si preluate partial de Redbun", conform sursei citate.

Proiectul propune demontarea a patruzeci de bucati de tonete/ cabine paza/toalete ecologice, precum si amplasamente amenajate "coerent" in structura istorica a parcului.

Citeste si:
Ciorile din Cișmigiu ar putea fi alungate cu ajutorul unor păsări...
Primăria Capitalei vrea să...

"In ceea ce priveste constructiile existente, vor avea loc desfiintari ale elementelor parazitare si care imprima o imagine improprie: imprejmuiri realizate in dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioscuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban si de decor distruse sau cu aspect disonant fata de specificul parcului. Totodata, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent in structura istorica a parcului, cu toate utilitatile aduse in casete ascunse (apa, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate in mod permanent sau temporar (targuri, festivitati, chioscuri). Mai mult, documentatia proiectului prevede expres ca "interventiile si folosinta Gradinii Cismigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului si evolutia sa compozitionala, in integralitatea tuturor elementelor care il alcatuiesc, principale si auxiliare", se mai arata in comunicatul PMB.

Citeste si:
Reîncep lucrările de reabilitare pe Podul de la Cernavodă
Reîncep lucrările de...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.