Social 30 Iulie 2019 09:48
Alexandru Kocsis, membru al Consiliului National al Audiovizualului, sustine ca "ceea ce vedem astazi sunt efectele unui proces de degradare a capacitatii administrative a statului, iar interventiile nu trebuie facute la nivel de suprafata si de ochii lumii, ci la nivel de fundatie si mentalitati". El a facut aceste afirmatii in contextul tragediei de la Caracal.

"Acum, la televizor, 80% dintre discutii sunt focusate pe “autoritati”, “cum au actionat autoritatile”, “cine sunt responsabilii”. Despre educatie, preventie sau cauze structurale foarte, foarte putin.

E momentul anchetelor, al rafuielilor si al oportunistilor

Ne vor arata si niste vinovati, unii pe bune, altii fara implicare sau raspundere directa. Se va profita de tragedie ȋn fel si chip, pentru capital de imagine, pentru a plati polite, pentru a da pe unii afara vacantand posturile pentru altii si tot asa. Va fi mult zgomot, acuzatii ȋncrucisate, fuga de raspundere, demiteri si, cel mai probabil, totul se va ȋncheia cu initiative heirupiste de modificare a legii X sau a legii Y. Initiative care vor petici o problema si vor genera alte doua.

Nu vom vedea o schimbare reala pentru ca nu se va aduna o masa critica de decidenti care sa renunte la tentatia meschina de a capusa o tragedie si sa porneasca o schimbare structurala la nivelul institutiilor si de mentalitate la nivelul angajatilor din institutii.

De-a lungul anilor, un proces de eroziune lent, dar sigur a macinat institutiile din Romania si pe oamenii care lucreaza ȋn aceste institutii. Nu prea mai exista mai exista prestigiu institutional, vocatie profesionala, mandrie sau respect institutional. Respect nu prea mai exista nici dinspre institutii catre cetateni si nici dinspre cetateni catre institutii.

Mentalitatea a fost viciata, este mult putregai acolo

Trebuie “reparata” mentalitatea funtionarului public sau a angajatului la stat, ca sa fiu mai generic. Va dau un exemplu, tatal Alexandrei. Se duce omul distrus, ȋngrijorat, desfigurat de teama pentru fiica sa la sectia de politie pentru a reclama disparitia. Acolo, politistul de serviciu, ȋncearca sa ȋl determine sa se razgandeasca si sa nu depuna plangere. Il ȋntreaba daca e sigur ca fata nu “a plecat cu vreunul”. Ii spune ca de obicei ȋn asemenea cazuri de disparitie fetele se ȋntorc dupa 2-3 zile. Cand vede ca omul insista, pentru ca e tata si stie ce copil are acasa, ȋl spune amenintator ca va fi bun de plata daca se dovedeste ca fata (de doar 15 ani) a plecat cu vreunul.
De ce a facut asta politistul care trebuia doar sa ȋnregistreze sesizarea omului? Din lipsa de responsabilitate, superficialitate si nu ȋn ultimul rand, LENE. Nu voia sa se ȋncarce cu un dosar ȋn plus, pentru ca odata ce ȋnregistra acea plangere era obligat sa o lucreze.

Citeste si:
Caracal devine stațiune turistică. Alte 35 stațiuni turistice din...
Caracal devine stațiune...

Nu generalizez, nu sunt toti asa, dar sunt destui angajati la stat care si-au pierdut orice urma de mandrie profesionala, orice foame de rezultate, orice sentiment de empatie fata de persoana care sta ȋn fata biroului sau ghiseului lor. Multi au ajuns niste robotei cu bateriile epuizate, lenesi si nesimtiti, demotivati si lipsiti de orice urma de respect. Zac pe niste locuri de munca, le tin ocupate si asteapta sa treaca luna ca sa vina ziua de salariu.

Sa nu creada cineva ca s-a ajuns aici pentru ca angajatul de la stat este o alta specie de om, care s-a nascut lenes si nesimtit. Nu, s-a ajuns aici ȋn urma unui lung proces de erodare institutionala. Nesimtirea si lenea unora dintre angajatii la stat este un efect, o consecinta. Cauzele sunt ȋn structura institutiilor si ȋn regulile de functionare a statului (...).

Doar sa dam politiei mai multa putere de interventie nu va schimba mentalitatea nesimtitului de la sectie. Doar sa achizitionam tehnologie mai performanta de localizare, nu va energiza operatorul uman. Legile pot fi schimbate maine, aparatura poate fi cumparata maine, dar principiile de functionare, etica si mentalitatea oamenilor trebuie lucrate ȋncepand de maine si continuand ani de zile.

Citeste si:
George Buhnici, luat în vizor și de către CNA. Ce a declarat Monica...
George Buhnici, luat în vizor...

Tragedia de la Colectiv nu a schimbat mai nimic la nivel de mentalitati. Poate tragedia acestui copil va schimba ceva", a scris Alexandru Kocsis pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.