Social 21 Iulie 2019 17:24
Insusirea simultana a unor abilitati noi poate intineri creierele persoanelor varstnice cu 30 de ani in doar sase saptamani, conform unui studiu recent, efectuat la Universitatea din California, Riverside (UCR) si citat vineri de Xinhua.

Oamenii de stiinta au descoperit ca invatarea mai multor sarcini in acelasi timp stimuleaza capacitatea cognitiva si protejeaza impotriva bolii Alzheimer.

Aceste deprinderi variaza de la insusirea unei limbi straine sau deprinderea unui instrument, a unor cunostinte noi despre utilizarea iPad-ului, compunerea muzicii ori pictura.

Rachel Wu, psiholog in cadrul UCR, a declarat ca o modalitate importanta de a evita declinul cognitiv este deprinderea unor abilitati, ca in cazul unui copil care invata lucruri noi. Ea i-a incurajat pe varstnici sa actioneze precum un burete, absorbind diverse deprinderi, sa ramana motivati, sa indemne alte persoane sa le invete informatii noi si sa caute sa aiba rezultate bune intr-un mediu plin de provocari.

Studii anterioare au demonstrat efectele pozitive la nivel cognitiv ale insusirii unor competente noi de catre persoanele in varsta. Insa aceste deprinderi au fost invatate una cate una, sau secvential.

In cazul cercetarii conduse de Wu, echipa de oameni de stiinta le-a solicitat subiectilor - adulti cu varste intre 58 si 86 de ani - sa urmeze intre trei si cinci cursuri, simultan, timp de trei luni, respectiv 15 ore pe saptamana.

Dupa doar sase saptamani, nivelul abilitatilor cognitive ale participantilor a crescut pana la cel al adultilor de varsta medie, cu 30 de ani mai tineri. Subiectii din grupul de control, care nu au participat la cursuri, nu au prezentat nicio imbunatatire a performantelor cognitive, scrie Agerpres.

''In cazul participantilor la interventie s-a observat o diferenta de 30 de ani in ceea ce priveste abilitatile cognitive, dupa doar sase saptamani, iar acestea s-au mentinut in timp ce subiectii au invatat sarcini noi multiple'', a explicat Wu.

''Studiul dovedeste ca experientele intense de invatare, similare celor cu care se confrunta populatiile mai tinere, sunt posibile la populatiile varstnice, iar multe dintre ele pot facilita rezultate pozitive in ceea ce priveste abilitatile cognitive'', a adaugat cercetatoarea.

Citeste si:
Când este indicat să apelezi la un cămin bătrâni?
Când este indicat să apelezi...

La nivel mondial, circa 50 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu dementa, iar boala Alzheimer este cea mai comuna forma ce poate contribui la 60-70% dintre cazuri, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In prezent, nu exista un tratament prin care poate fi vindecata dementa sau schimbat cursul progresiv al acestei boli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.