Cateva sute de reprezentanti ai sindicatului drumarilor "Elie Radu", care reuneste angajati din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au protestat timp de trei ore in fata sediului Ministerului Transporturilor, reclamand situatia salariala a angajatilor, lipsa personalului si faptul ca societatea nu are inca un buget aprobat pentru acest an.

"In acest moment, drumarii nu sunt considerati lucratori in constructii. Vrem recunoasterea faptului ca si noi suntem constructori, pentru a putea beneficia de salariul de 3.000 de lei minim brut, asa cum prevede OUG 114/2018 pentru cei din constructii. Noi avem minimum 2.150 de lei", a afirmat Elena Raileanu, liderul sindicatului.

Ea a aratat ca drumarii nu beneficiaza nici de facilitatile fiscale din OUG 114.

"Am adus oameni din toata tara sa-si arate nemultumirea. Acesti oameni nu au Craciun, nu au Paste, suntem pe drum atunci cand dumneavoastra vreti sa va duceti in vacanta. Sa va asiguram conditii de circulatie normala", spune liderul sindical.

Din aceste cauze, CNAIR se confrunta cu plecari masive ale muncitorilor spre sectorul constructiilor, unde primesc salarii de mult mai mari.

"Avem 7.000 de salariati, din care doar 2.977, adica 47%, sunt muncitori. Este groaznic, pentru ca muncitorii pleaca in sectorul privat, al constructiilor, si ramanem fara oameni. Am ajuns sa administram si sa intretinem un drum cu trei muncitori la 50 de kilometri. Inseamna sa faci reparatii, colmatari, desfundari de santuri, podete, reparatii poduri. E imposibil de administrat", a continuat Raileanu.

Prezent la protest, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), unde este afiliat sindicatul Drumarilor "Elie Radu", a declarat, pentru Agerpres, ca este inadmisibil ca CNAIR sa nu aiba un buget aprobat pentru acest an, la mijlocul lunii iulie.

"Am intrat deja in a doua parte a lunii iulie, iar aceasta companie nu are bugetul aprobat. Aceasta companie sta intr-un ping-pong intre Guvern, Ministerul Transporturilor si Ministerul de Finante. Nu este in regula. Peste cateva zile expira contractul colectiv de munca si nu putem face o negociere colectiva pentru ca nu exista un buget aprobat. Ne milogim, ne rugam, ca unii sa-si faca treaba acolo unde sunt", a spus Costin.

In acest context, sindicalistii din CNAIR avertizeaza ca exista pericolul declansarii unor greve, in cazul in care bugetul companiei nu va include cresteri salariale.

Citeste si:
Cîțu, atac la adresa liderilor de sindicat: „Este în regulă să se...
Cîțu, atac la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.