Social 14 Mai 2019 15:21 de Clara Vacaru
In noul context al competitivitatii globale, progresul tehnologic reprezinta unul dintre elementele cheie ale unei dezvoltari economice sustenabile. In aceasta ecuatie, un loc central il reprezinta sectorul cercetarii, dezvoltarii si inovarii (CDI). Regio ofera acces la fonduri vitale, in contextul unei finantari publice insuficiente.

In Romania exista cateva aspecte care definesc procesul de inovare si transfer tehnologic. Mai exact, este vorba despre o cooperare redusa intre firme si institutii de cercetare-dezvoltare, dar si despre un numar mic al IMM-urilor inovative care participa in activitati de trasfer al cunostintelor. De asemenea, firmele sunt mai interesate de dezvoltarea capacitatii de distributie si asamblare decat de cercetare si inovare. In clasamentul international, conform Inobarometru 2014, Romania ocupa penultimul loc in ceea ce priveste transferul tehnologic si comercializarea inovarii, avand cel mai mic procent de companii care au inovatii si le comercializeaza in UE. Astfel, problema principala se refera la capacitatea de a absorbi inovarea companiilor, respectiv modul in care cunostintele sunt transferate in industrie.

Incapacitate practica

In Romania, domeniul cercetarii si al inovarii pare sa fie cel mai bine definit de zicala „teoria ca teoria, dar practica ne omoara”. In ceea ce priveste oferta de cercetare, infrastructura publica nu este vizibila, accesul la serviciile oferite este dificil si, prin urmare, gradul de utilizare este scazut. Entitatile de profil sunt populate de profesori si cercetatori care nu au capacitatea de a monitoriza efectele transpunerii rezultatelor cercetarii in practica si de a aborda implementarea acestor rezultate din perspectiva dezvoltarii afacerilor in cadrul unui lant valoric.
Potrivit European Innovation Scoreboard (EIS) – cel mai avansat instrument de masurare a performantelor inovarii in UE – incepand cu 2008, performantele Uniunii in materie de inovare s-au imbunatatit atat in ansamblul ei, cat si punctual, pentru 21 de state membre. Cu toate acestea, sapte tari au inregistrat performante negative, editia din 2016 atragand in mod specific atentia asupra tarii care a inregistrat cea mai importanta rata de crestere negativa, respectiv Romania.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Un inovator modest

EIS imparte tarile UE in patru categorii, in functie de rezultatele obtinute in cadrul indexului, statele fiind astfel inovatori modesti, moderati, puternici si lideri. Daca de-a lungul perioadei analizate Romania s-a pozitionat constant in categoria inovatorilor modesti, au existat si momente in care progresele inregistrate erau incurajatoare, existand state cu performante mai reduse, cum ar fi Bulgaria, Letonia sau Lituania. Editia 2016 a EIS aduce in prim plan inca o prestatie negativa pentru Romania, si anume un al doilea an consecutiv in care tara noastra a fost listata drept cel mai modest inovator din UE, ocupand ultimul loc al clasamentului.
(GRAFIC INOVARE)
Primul dintre obiectivele specifice ale Axei 1 a Regio – Promovarea transferului tehnologic – este cresterea inovarii in firme, prin sustinerea entitatilor de inovare si transfer tehnologic in domenii de specializare inteligenta. Sunt vizate IMM-urile din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei. Scopul acestor investitii este realizarea unui transfer mai intens al rezultatelor cercetarii in aplicatii comerciale inovative si consolidarea specializarii rezultate la nivel local si regional. Asta pentru a asigura o valorificare eficienta a avantajelor fiecarei regiuni, in functie de resursele naturale si de alti factori favorabili, de accesibilitate la piete si la lanturile de aprovizionare din Vestul Europei.
Al doilea obiectiv specific al axei este cresterea inovarii in companii, prin sprijinirea abordarii multisectoriale rezultate in urma implementarii „Initiativei Regiuni mai putin dezvoltate” in Romania. Scopul general al acestei initiative este sa identifice constrangerile care blocheaza cresterea in zonele vizate si sa le ofere asistenta pentru a maximiza impactul investitiilor regionale si cresterea competitivitatii.

Citeste si:
OMS sfătuiește Ucraina să distrugă agenții patogeni din...
OMS sfătuiește Ucraina să...

Schimbare de strategie

Interventiile propuse prin Axa 1 urmaresc schimbarea structurii activitatii de CI care se bazeaza pe sectoare industriale traditionale, caracterizate prin munca de intesitate mare, tehnologii depasite si cerere slaba. Astfel, scopul axei este sa se asigure ca fluxurile tehnologice si de cunostinte au impact in acele domenii ale economiei cu cel mai mare potential de crestere si mobilizare a IMM-urilor inovatoare. Mai exact, este vorba despre acele firme care au motivatia si capacitatea necesare pentru a intra in lanturile regionale de valoare adaugata.
Regio doreste ca, prin valorificarea rezultatelor cercetarii, firmele sa poata oferi produse si servicii cu o valoare adaugata mare, ceea ce va duce la cresterea competitivitatii economice. Masurile finantate din program vor fi orientate spre piata si afaceri, avand in vedere ca oferta cercetarii va fi modelata pe baza cererii de inovare a firmelor, care este dictata de conditiile si nevoile pietei.

Citeste si:
Future Healthcare, ediția 6: Rolul inovației în transformarea...
Future Healthcare, ediția 6:...

Entitatile de ITT, prioritare

Prin primul obiectiv specific al axei se incurajeaza punerea in aplicare a rezultatelor cercetarii in cadrul IMM-urilor, prin transfer tehnologic. Se finanteaza dezvoltarea sau crearea unor entitati de inovare si transfer tehnologic (ITT) orientate spre piata si capabile sa livreze servicii de inovare, de tip broker, pentru sectorul privat. Se doreste garantarea adaptarii si implementarii rezultatelor cercetarii si inovarii in activitatea firmelor, pentru a putea fi exploatate. Entitatile ITT intermediaza cererea cu oferta de CI si le ajusteaza in functie de conditiile de piata. Investitiile vizeaza formarea unei mase critice de entitati de ITT pentru oferirea rezultatelor cercetarii de piata, intr-o distributie teritoriala echilibrata, insemnand doar la nivelul regiunilor mai putin dezvoltate, care se afla in deficit numeric fata de Bucuresti-Ilfov.
Transferul tehnologic poate fi realizat prin intermediul centrelor de transfer tehnologic (CTT), incubatoarelor tehnologice si de afaceri (ITA), centrelor de informare tehnologica (CIT), oficiilor de legatura cu industria (OLI), parcurilor stiintifice si tehnologice (PST), publice sau private. Astfel, potentialii benficiari vor fi toate acele entitati juridice care furnizeaza activitati de transfer tehnologic conform legislatiei in vigoare (OG 57/ 2002 si HG 406/2003), dar si entitati care isi obtin acreditarea pe parcursul implementarii proiectului.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

PST-urile, canal de implementare

Parcurile stiintifice si tehnologice (PST) reprezinta o entitate in cadrul careia se desfasoara activitati de invatamant, de cercetare, de transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii si valorificarea acestora prin activitati economice. Regio isi propune sa sustina dezvoltarea de intreprinderi inovative, prin transfer tehnologic si componenta de cercetare din cadrul PST.

Astfel, se sprijina crearea de noi PST si dezvoltarea acestora, avandu-se in vedere atat activitati de tip hard (construirea de noi infrastructuri, consolidari, reabilitari sau modernizari, precum si achizitia de echipamente), cat si activitati de tip soft (servicii destinate intaririi culturii antreprenoriale). De asemenea, se pot realiza investitii in activitatile specifice entitatilor de ITT: studii de investitii tehnologice, asistenta si consultanta tehnica de specialitate la aplicarea sau achizitionarea de tehnologii, evaluare si audit tehnologic, asistenta la retehnologizarea agentilor economici, transfer, validare, prognoza si evaluare tehnologica, audit tehnologic, analize statistice, dezvoltarea si intretinerea de banci de date specializate cu privire la transferul tehnologic etc.
Entitatile ITT sprijinite trebuie sa ofere servicii suport pentru firme. Acestea trebuie sa identifice oportunitatile de afaceri bazate pe compatibilitati tehnologice, cerinte comerciale sau cerinte de fabricatie, precum si partenerii de afaceri potriviti (agenti, distribuitori, furnizori).

Strategia de specializare inteligenta

In ceea ce priveste obiectivul specific 2, Comisia Europeana a oferit pentru doua regiuni de dezvoltare, prin intermediul ”Initiativei Regiuni mai putin dezvoltate”, sprijin pentru elaborarea strategiei de specializare inteligenta (RIS3) in Nord Vest si pentru actualizarea acesteia in Nord Est. Se pot realiza urmatoarele tipuri de activitati: cercetare aplicata si dezvoltare tehnologica, dezvoltare experimentala (construire si testare prototipuri, serie 0, realizare si operare planuri pilot, activitati necesare productiei experimentale si testarii etc.), dar si activitati de inovare (obtinerea si validarea proprietatii industriale, standardizarea produselor, serviciilor sau proceselor, consultanta pentru inovare sau servicii de sprijinire a inovarii, dezvoltarea de platforme comune pentru impartatirea de cunostinte etc.).
De asemenea, se pot realiza activitati de introducere in productie (pregatire de fabricatie, punere in functiune, operare sau aplicare, activitati de punere in fabricatie, inclusiv pregatirea documentatiei tehnico-economice necesare etc.), activitati de comercializare (inclusiv studii de piata, de marketing, de comercializare, de stimulare a cererii, inclusiv certificarea produselor, serviciilor sau proceselor etc.) si internationalizare. Nu in ultimul rand, se pot realiza activitati de investitii in infrastructura, echipamente, management de proiect, comunicare si vizibilitate. In contextul finantarii unor astfel de proiecte in cadrul Axei 1, se ia in calcul un buget de aproximativ 50 de milioane de euro, contributie de la Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Mai multe detalii pe www.inforegio.ro


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.