Social 13 Mai 2019 13:39
Pentru ca sezonul cald se apropie, se reinnoiesc si avertismentele dermatologilor in ceea ce priveste protectia pielii: folositi creme cu SPF, indiferent de vreme, nu va expuneti excesiv la soare intre 10 si 18, aveti grija de pielea fragila a copiilor si nu ratati controlul anual al alunitelor.

Asta in conditiile in care cancerul de piele ramane cel mai frecvent tip de afectiune maligna. Conform cifrelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproape 3 milioane de persoane fac anual o forma de cancer cutanat, din care peste 130 de mii sunt melanoame. Acesta este cel mai periculos cancer de piele si este asociat cu cativa factori de risc, precum sexul (barbatii sunt mai predispusi la melanom), dar mai ales expunerea la ultraviolete.

“Acestea sunt extrem de periculoase mai ales in copilarie, iar riscul de cancer sociat cu arsurile cauzate de expunerea la soare, cu eritemul care dureaza mai mult de 3 zile, creste de 7,5 ori si il depaseste pe cel dat de mostenirea genetica. E de ajuns o singura expunere de acest fel in copilarie pentru a avea un risc crescut de melanom. Daca un adult face melanom, si copiii acestuia au un risc, dar mult mai mic decat cel dat de expunerea la ultraviolete. De asemenea, exista anumite mutatii genetice, cele de tip CDKN2A, care pot fi asociate cu melanomul, dar si cu alte tipuri de cancer precum cel pancreatic. Insa procentul persoanelor care fac melanom si au aceste mutatii este mic, de 1-2 la suta. Alti factori de risc sunt imunosupresia ca urmare a unor terapii sau afectiuni. De asemenea, conteaza tipul de piele, raspunsul tegumentului la expunerea la soare, precum inrosirea cu sau fara bronzare. Exista 6 fenotipuri pentru piele, iar pielea alba fenotip 1 sau 2, care se inroseste, fara sa se bronzeze, este un factor de risc crescut pentru melanom”, descrie tabloul factorilor de risc conf. dr. Gamze Erfan, dermatolog de top in cadrul ACIBADEM.

Expertul recomanda parintilor sa-i fereasca pe copii de soare pana la varsta de 1 an

Potrivit unui comunicat remis 9am, parintii trebuie sa aiba grija la aplicarea cremelor cu SPF si la purtarea hainelor de protectie adecvate. Obiceiul aplicarii cremelor se pastreaza toata viata, la fel si un gest extrem de banal pe care ar trebui sa-l faca oricine acasa.

“Le recomand pacientilor mei sa-si analizeze pielea de pe tot corpul in oglinda, iar orice pata, leziune, modificare care nu trec trebuie semnalate unui dermatolog. Pe langa aceasta, se recomanda consultul dermatologic anual. Lumea afla frecvent informatii despre cancerul de san, despre cel de prostata, si apeleaza la mamografii, la evaluarea PSA (antigenul specific prostatic). Dar ar trebui sa stie si faptul ca intre 20 si 35 de ani, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in SUA este melanomul. Este un tip de cancer foarte grav care apare in special la varsta tanara. Asa ca nu trebuie ratate autoexaminarea periodica, vizita anuala la dermatolog, de doua ori pe an ar fi ideal. Daca exista factori de risc, se fac dermatoscopie si follow-up-ul digital. Daca exista situatii aparte precum un numar mai mare de 100 de alunite pe corp sau mai mult de 5 nevi atipici, daca exista un istoric de melanom, un istoric familial de melanom sau o expunere masiva la soare in copilarie, atunci vizitele la dermatolog trebuie sa fie mai frecvente”, recomanda medicul dermatolog.

Citeste si:
Lidia Fecioru, pilda zilei. Lecție despre solidaritate și singurătate
Lidia Fecioru, pilda zilei....

Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes, iar la ora actuala, printre terapii se numara excizia chirurgicala, imunoterapia, tratamentele targetate si radioterapia, in functie de stadiu si de tipul de melanom.

“Se spune ca fiecare medicament oncologic este testat mai intai pentru melanom, ca urmare a complexitatii acestui tip de cancer. Din fericire, avem multe modalitati de tratament in ultima decada. Cel putin, s-a descoperit cum pot fi gestionate unele mutatii si astfel, au fost dezvoltate terapiile targetate. Exista mai multe tipuri de mutatii in melanom. In plus, acestea difera in functie de tipul clinic de melanom: cel cu diseminare superficiala are o rata mai mare de mutatii BRAF. In melanomul acral, exista mutatii NRAS. Terapiile targetate sunt disponibile doar pentru melanoamele cu mutatii BRAF. Pentru celelalte, pana la ora actuala avem doar terapiile clasice. Daca un melanom malign este depistat devreme, se poate vindeca. Nu poti face aceasta afirmatie pentru alte tipuri de cancer. Daca avem o adancime mai mica de 0,8 mm, putem spune pacientului ca este vindecat, follow-up-ul se face la 5 ani pentru un potential risc de a face un al doilea melanom, iar pacientii sunt in perfecta siguranta. Acest lucru este suta la suta adevarat, chiar daca vorbim despre cancer. Dar daca adancimea este mai mare de 0,8 mm, intervin problemele majore si exista o rata de supravietuire mult mica”, completeaza conf. dr. Gamze Erfan.

Citeste si:
Alege șamponul potrivit pentru părul tău
Alege șamponul potrivit...

Orice suspiciune de melanom trebuie gestionata de un medic dermatolog cu experienta in tratamentul cancerului cutanat.

“Daca e vorba de un pacient special, cu un istoric familial sau cu un melanom, cu expuneri masive la soare si cu toti factorii de risc pentru melanom, atunci trebuie mers la un medic supraspecializat in cancere cutanate pentru o fotografiere a intregului corp, o harta a nevilor, follow up digital prin dermatoscopie care dureaza si 2 ore. In cazul unui pacient cu un numar mare de alunite atipice, examinarea poate dura si 4 ore. Nu examinam fiecare alunita la follow-up-ul digital: facem dermatoscopia initiala si apoi monitorizam alunitele cu probleme, in functie de fiecare caz in parte si de factorii de risc ai pacientului. E nevoie de o practica zilnica de 3 ani pentru a face dermatoscopia si pentru a pune un diagnostic diferentiat de melanom malign fata de o keratoza seboreica care apare ca urmare a imbatranirii, a acumularii de pigment in piele”, atrage atentia medicul dermatolog asupra unui consult medical supraspecializat.

Citeste si:
Banii sau familia? Care sunt cele mai importante lucruri pentru...
Banii sau familia? Care sunt...

De asemenea, orice persoana ar trebui sa fie atenta nu doar la piele, ci si la semnele care apar la nivelul unghiilor, scalpului sau mucoaselor. Orice leziune neagra, albastra, gri, rosie sau chiar roz trebuie evaluata de un medic. Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie, care trebuie facuta de un anatomopatolog cu experienta in problemele pielii. Asta pentru ca exista peste 3600 de afectiuni cutanate, iar diagnosticul precis necesita vizita la un specialist cu multi ani de practica in spate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.