Pastele nu este ceva, este cineva, este Hristos insusi, le-a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, celor prezenti la Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, din Joia Mare, oficiata la Catedrala Patriarhala, impreuna cu membrii Sfantului Sinod.

"Pastele cel nou nu este ceva, este cineva, este Hristos insusi. De aceea, Sfantul Apostol Pavel spune 'Pastele nostru, Hristos, s-a jertfit pentru noi. Deci Hristos este continutul mistic, tainic al Sfintelor Pasti. Dar aceasta taina a iubirii sale jertfelnice, smerite pana la capat, a fost aratata prin instituirea Sfintei Euharistii. Cina cea de Taina sau Sfanta Euharistie arata iubirea deplina pana la sfarsit a lui Iisus Hristos. (...) Deci Cina cea de Taina este iubirea smerita si milostiva, mai tare decat pacatul, mai tare decat ura si violenta celor care l-au rastignit pe Hristos, este mai tare decat orice putere lumeasca, este iubirea lui smerita si in acelasi timp atotputernica", a explicat patriarhul, potrivit Agerpres.

El a amintit ca in aceasta zi praznuim "patru momente deosebite" din viata si lucrarea Mantuitorului, care ne arata stari si invataminte deosebite.

"In primul rand, praznuim, asa cum ne arata cele patru icoane aici, Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul Iisus Hristos, in al doilea rand Cina cea de Taina, sau Cina de pe urma, sau Cina Mistica, in al treilea rand Rugaciunea cea mai presus de fire din Gradina Ghetsimani si in al patrulea rand praznuim amintirea vanzarii, sau tradarii lui Iisus de catre ucenicul sau Iuda Iscarioteanul", a spus PF Daniel.

Patriarhul a subliniat ca "noi nu mai avem in fata paine si vin, ci trupul si sangele lui Hristos".

"Noi ne impartasim cu Hristos, izvorul Vietii Vesnice. De aceea se canta la strana, in timpul Impartasirii: 'Cu trupul lui Hristos va impartasiti si din izvorul cel fara de moarte gustati. Lucrarea Duhului Sfant este cea care ne face pe Hristos prezent", a mentionat inaltul ierarh.

Citeste si:
Patriarhul Daniel cere restituirea clădirilor fostei Facultăți de...
Patriarhul Daniel cere...

In cadrul slujbei, dupa sfintirea Darurilor Euharistice, a avut loc sfintirea Marelui Mir

"Aceasta zi sfanta si mare este izvorul euharistiei pentru intreg anul bisericesc. Sfintii parinti au randuit ca atunci cand se sfinteste Marele Mir sa se faca aceasta sfintire tot in ziua aceasta a instituirii Euharistiei, sau in ziua pomenirii Cinei cele de Taina. De ce? Pentru ca Sfantul si Marele Mir a fost preinchipuit de Mirul de Mare Pret, Mir de Nard, pe care Maria, sora lui Lazar, l-a turnat pe picioarele Mantuitorului si apoi l-a sters cu parul capului ei, in semn de pretuire pentru ca l-a inviat pe fratele ei Lazar. (...) Deci mirul acesta a preinchipuit Sfantul si Marele Mir al Bisericii. Si pentru ca atat mirul acesta, cat si Cina cea de Taina, se refera la taina Mortii si Invierii lui Hristos. Mirul se refera la ingroparea lui, iar Euharistia la Moartea si Invierea Lui celebrate prin anticipare in Sfanta si Marea Joi. De aceea nu se mai savarseste Euharistia in Sfanta si Marea Vineri. De aceea, Sfintii Parinti, unindu-le pe acestea doua - ungerea cu mir de mare pret si Cina cea de Taina - au hotarat ca sfintirea Marelui Mir sa aiba loc in Sfanta si Marea Joi", a mai explicat patriarhul Daniel.

Citeste si:
Ce nu este bine să faci în Joia Mare
Ce nu este bine să faci în...

La finalul slujbei, fiecare eparhie din Patriarhia Romana a primit o cantitate de cinci litri din Sfantul si Marele Mir care este utilizat la sfintirea bisericilor, antimiselor si la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii.

In Sfanta si Marea Joi sunt praznuite patru lucruri:

Se praznuiste sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de Taina, adica predarea infricosatoarelor Taine, rugaciunea cea mai presus de fire si vanzarea (tradarea) Domnului, precizeaza basilica.ro.

Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Sai Pastele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Pastele cel nou, adica identificarea painii si vinului binecuvantate cu Trupul si Sangele Sau.

Iubirea lui Hristos care se daruieste in Cina cea de Taina este iubirea Sa mantuitoare mai tare decat pacatul si moartea, cum va arata pe Cruce cand iarta pe cei ce-L rastignesc, iar dupa inviere il iarta pe Petru care, din frica, s-a lepadat de Iisus.

Citeste si:
VIDEO Au cântat „Hristos a înviat!” în timp ce stăteau la coadă în...
VIDEO Oamenii au cântat...

Sfintirea Marelui Mir are loc in Biserica Ortodoxa Romana pentru a 22-a oara de la primirea autocefaliei. Evenimentul are loc exact in ziua in care se implinesc 134 ani de la emiterea Tomosului de autocefalie de catre Patriarhia Ecumenica.

Ultima data Biserica Ortodoxa Romana a sfintit Marele Mir in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.