Oamenii de stiinta au identificat 104 gene asociate cu un risc ridicat de schizofrenie, ceea ce sugereaza ca aceasta tulburare mintala ar putea fi detectata si tratata inainte de instalarea simptomelor, conform unui studiu citat marti de Xinhua.

Schizofrenia este o boala mintala cronica, grava, caracterizata de pierderea contactului cu realitatea, lipsa expresiilor emotionale si dificultati cognitive. Medicamentele actuale pot ameliora simptomele, insa aceasta afectiune nu are leac.

Descoperirea ''ofera un indiciu cu privire la modul in care ar putea fi dezvoltate strategiile de interventie'', gratie unei ''mai bune intelegeri a modului in care aceste gene predispun la risc in perioada prenatala'', a explicat unul dintre autorii principali ai studiului, Li Bingshan, de la Institutul de Genetica Vanderbilt din Statele Unite.

O cercetare anterioara realizata la nivelul intregului genom a identificat peste o suta de loci, sau pozitii fixe, pe diferiti cromozomi, asociati schizofreniei, insa acestia ar putea sa nu fie situati in zonele in care sunt localizate genele cu risc ridicat deoarece respectivele pozitii pot regla activitatea genelor la distanta, au notat cercetatorii.

Studiul publicat in jurnalul stiintific Nature Neuroscience a descris cadrul computational, sau ''detectivul'' genetic, ce poate atrage genele superioare din locii raportati anterior pentru a identifica si restrange lista cu ''suspecti'', scrie Agerpres.

Cercetatorii au descoperit 104 gene cu risc ridicat, iar unele dintre acestea codeaza proteine tintite in cazul altor afectiuni de medicamente existente pe piata. Una dintre gene este banuita a fi raspunzatoare de dezvoltarea tulburarilor de spectru autist, se mentioneaza in studiu.

Cadrul descris in studiu ar putea determina daca medicamentele aprobate deja pentru alte afectiuni pot fi ''reutilizate'' pentru imbunatatirea tratamentului schizofreniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.