Consumul de sunca, bacon si carne rosie, chiar si in cantitati moderate, este asociat cu un risc ridicat de cancer colorectal, au avertizat specialistii citati miercuri de Press Association.

Chiar si persoanele care au respectat liniile directoare ale Serviciului National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie cu privire la consumul de carne rosie si procesata au prezentat o crestere a riscului de cancer colorectal cu o cincime in comparatie cu cele care au mancat astfel de alimente in cantitati foarte reduse, potrivit rezultatelor unui studiu finantat partial de Cancer Research UK.

Departamentul britanic de Sanatate si Asistenta Sociala a anuntat ca, in timp ce carnea alba este o sursa benefica de proteine, vitamine si minerale, aportul de carne rosie si procesata ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezinta cantitatea medie consumata in Marea Britanie.

Fondul Mondial pentru Cercetari asupra Cancerului (World Cancer Research Fund - WCRF) a sustinut ca exista dovezi solide potrivit carora consumul de carne procesata (salam, bacon, sunca... ) reprezinta o cauza de aparitie a cancerului colorectal, in timp ce un aport ridicat de carne rosie (vita, oaie, porc... ) contribuie de asemenea la cresterea acestui risc, scrie Agerpres.

Pentru studiul recent, publicat in International Journal of Epidemiology, specialistii au analizate date prelevate de la 475.581 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, monitorizate o perioada medie de 5,7 ani.

Pe parcursul monitorizarii, 2.609 persoane au dezvoltat cancer colorectal.

Studiul a relevat ca persoanele care au consumat, in medie, 76 grame pe zi de carne rosie si procesata au prezentat un risc mai mare cu 20% de a dezvolta cancer colorectal in comparatie cu cele care au mancat, in medie, 21 de grame pe zi.

In ceea ce priveste carnea rosie, riscul a fost cu 15% mai mare in cazul persoanelor care au consumat, in medie, 54 de grame pe zi in comparatie cu cele care au mancat, in medie, 8 grame pe zi.

In cazul aportului de carne procesata, riscul a fost cu 19% mai mare la persoanele care au consumat, in medie, 29 de grame pe zi in comparatie cu cele care au mancat, in medie, 5 grame pe zi.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Exista, insa, si o veste buna. Subiectii cu un aport ridicat de fibre alimentare din paine si cereale in alimentatie au prezentat o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal.

Aproximativ unu din cincisprezece barbati si una din optsprezece femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vietii, potrivit statisticilor.

''Rezultatele noastre sugereaza faptul ca persoanele care consuma carne rosie si procesata de patru sau de mai multe ori pe saptamana prezinta un risc ridicat de cancer colorectal in comparatie cu cele care consuma carne rosie si procesata de mai putin de doua ori pe saptamana'', a declarat profesor Tim Key de la Universitatea Oxford, specialist in cadrul Cancer Research UK si coautor al studiului.

''Exista dovezi substantiale conform carora carnea rosie si procesata este asociata cancerului colorectal si, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, carnea procesata este clasificata drept carcinogena, iar carnea rosie drept probabil carcinogena'', a indicat Key.

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.