Social 2 Aprilie 2019 16:27 de Clara Vacaru
Comisia Europeana a aprobat finantari de aproape doua miliarde de euro pentru mai multe proiecte de infrastructura din Romania care vizeaza transportul public din Bucuresti, litoralul Marii Negre si sistemul de aprovizionare cu apa din judetul Timis.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat marti finantarea a patru proiecte majore in Romania si anume:


  • "Reteaua de infrastructura rutiera integrata pentru zona orbitala din Bucuresti",

  • "Imbunatatirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera",

  • "Protectia si Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a" si

  • "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Timis".


Toate aceste proiecte sunt parte a Programului Operational "Infrastructura Mare".

"Proiectul Retea de infrastructura rutiera integrata pentru zona orbitala din Bucuresti vine sa ofere solutia in ceea ce priveste capacitatea limitata a actualului inel de autostrada din jurul Bucurestiului prin modernizarea catorva portiuni cu cate doua benzi pe sens a acestei sosele, precum si construirea legaturilor Domnesti-DJ602, Oltenita-DN4, Berceni-DJ401 si Mogosoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km din noua Autostrada de Centura Sud a Bucurestiului. Proiectul va fluidiza traficul din capitala Romaniei, urmand a fi finantat cu peste un miliard de euro de catre UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1,2 miliarde de euro", se precizeaza in comunicatul citat.

Proiectul "Imbunatatirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera" prevede interventii tehnice si lucrari pe linia de metrou M2, achizitia de garnituri de metrou si reconstruirea substructurii sinelor, precum si a infrastructurii electrice si sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Proiectul va fi finantat cu aproape 100 de milioane de euro prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

Proiectul "Protectia si Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a" prevede interventii la plaje, lucrari de consolidare si construirea unor ziduri de sustinere, lucrari de dragaj si acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbarile climatice, prevenirea si controlul riscului de eroziune costiera de-a lungul litoralului romanesc al Marii Negre, in special in zona judetului Constanta. Proiectul va fi finantat cu peste 600 de milioane de euro de catre UE.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Timis vizeaza dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si de epurare a apelor uzate in judet iar peste 380.000 de persoane vor avea acces la apa potabila de mai buna calitate. Proiectul primeste finantare europeana de peste 135 de milioane de euro de catre UE, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproape 160 de milioane de euro.

Cele 4 proiecte majore aprobate marti pentru Romania fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructura care urmeaza sa fie implementate in zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia si Romania.

Proiectele acopera o serie larga de domenii: sanatate, transporturi, cercetare, mediu si energie. Combinate cu cofinantarea nationala, investitiile totale in cadrul acestor proiecte se ridica la opt miliarde de euro.

Citeste si:
Grindeanu: Proiecte de mică amploare, precum centuri ocolitoare,...
Grindeanu: Proiecte de mică...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.