O portie substantiala de afine in fiecare zi poate contribui la imbunatatirea tensiunii arteriale la oamenii sanatosi, potrivit unui studiu preluat miercuri de Press Association.

Cercetatorii au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare buna de sanatate, care au consumat 200 de grame de afine, echivalentul a doua cesti, timp de o luna.

Pe parcursul studiului, tensiunea arteriala sistolica a scazut in medie cu 5mmHg (milimetri de mercur).

Tensiunea arteriala sistolica este presiunea care se formeaza in vasele de sange la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade cand vasele de sange se relaxeaza si se dilata cand acestea se contracta.

Efectul este similar cu cel observat in cazul pacientilor care iau medicamente pentru scaderea tensiunii.

In cadrul studiului, 40 de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani au primit fie o bautura care continea 200 de grame de afine, fie o bautura care nu continea afine.

Efectele asupra functionarii vaselor de sange au fost constatate la aproximativ doua ore dupa consumul bauturii cu afine. Bautura fara afine, cu proprietati neutre sau cu continut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ, scrie Agerpres.

Oamenii de stiinta au stabilit ca beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmentii care dau culoarea albastra, rosie sau violet a unor fructe sau legume.

Bauturile care contineau antocianine in stare pura au dus la imbunatatirea functiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea si contractarea vaselor.

"Desi cel mai bine este sa mananci afinele intregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au aratat ca cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor", a spus Ana Rodriguez-Mateos, cercetator principal din cadrul King's College, Londra.

"Daca schimbarile pe care le vedem in functionarea vaselor de sange dupa consumul de afine in fiecare zi ar putea fi sustinut de-a lungul intregii vieti, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare".

Cercetarea a fost publicata in Journal of Gerontology Series A.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.