Felul in care percepem jocurile se schimba odata cu varsta. Daca atunci cand suntem copii nu putem refuza niciodata o invitatie la joaca, dupa ce devenim adulti atitudinea noastra se schimba si incepem sa privim lucrurile dintr-o perspectiva mult mai serioasa. Totusi, contrar opiniei generale, jocurile nu sunt doar pentru copii. Adultii pot beneficia foarte mult de pe urma acestor activitati distractive si in acelasi timp relaxante. Iata cinci argumente care te vor convinge sa nu renunti niciodata la jocuri, nici macar la o varsta inaintata:

1. Ne ajuta sa invatam lucruri noi

Toate jocurile ne ajuta sa invatam ceva nou. Unele ne dezvolta abilitatile de negociere, in timp ce altele ne invata ce inseamna munca in echipa. Unele ne deprind sa socotim rapid, iar altele sa formulam strategii defensive. De asemenea, exista foarte multe jocuri captivante, care ne pot ajuta la dezvoltarea culturii generale, precum si la asimilarea de informatii noi. Partea interesanta e ca multe dintre aceste efecte se produc fara ca noi sa fim constienti de ele.

Atunci cand joci Monopoly nu te gandesti ca iti dezvolti abilitatile de negociere, insa este un efect inevitabil, la fel cum ajungi mai eficient la socotit daca joci frecvent tabinet. Jocurile creeaza un climat competitiv sanatos, care ne obliga sa dam tot ce avem mai bun ca sa putem castiga. Tocmai de aceea, cu cat jucam jocuri mai complexe si mai variate, cu atat invatam mai multe si obtinem informatii valoroase ce pot fi utilizate si in viata de zi cu zi.

2. Ne dezvolta abilitatile cognitive

Participarea la jocuri stimuleaza zone ale creierului responsabile cu gandirea complexa si formarea memoriei, lucru avantajos atat pentru copii, cat si pentru adulti. Acestea ne ajuta sa ne exersam abilitatile cognitive, cum ar fi abilitatile de solutionare a problemelor sau cele de decizie. Mai mult decat atat, conform Bead, jocurile au un efect pozitiv asupra dezvoltarii cerebrale a copiilor si pot chiar creste nivelul de inteligenta in cazul adolescentilor.

3. Ne ajuta sa ne cunoastem mai bine

Jocurile ne ajuta sa invatam foarte multe lucruri noi, atat despre lume, cat si despre oameni sau chiar despre noi insine. Jucand jocuri ne descoperim limitele si talentele, invatam cum sa negociem cu cei din jur sau cum sa planificam in avans. Fiecare joc nou pe care il invatam este o sursa de noi informatii care ne pot ajuta sa cuantificam mai bine propriile atribute si slabiciuni. Acestea ne permit sa ne analizam abilitatile intr-un mediu sigur si controlat, fara stresul din lumea reala si fara consecinte.

Citeste si:
3 lucruri pe care bebelușii le învață încă din burta mamei
3 lucruri pe care bebelușii...

4. Ne mentin sanatosi la batranete

Atunci cand jucam diferite jocuri, ne folosim intens abilitatile noastre cerebrale, lucru care contribuie la mentinerea functiilor importante ale creierului in parametri optimi pentru mai mult timp. Acestea reduc riscul de Alzheimer si ajuta persoanele in varsta sa-si mentina mai bine functiile cognitive. De asemenea, ele pot contribui si la reducerea tensiunii arteriale prin eliberarea de endorfine, care relaxeaza muschii si faciliteaza o mai buna circulatie a sangelui prin organism.

5. Ne fac mai fericiti

Jocurile pot avea un efect major asupra starii noastre de spirit. Acestea ne ajuta sa eliminam stresul si sa ne relaxam mai usor si, nu in ultimul rand, sa devenim mai increzatori in propriile forte. Acestea pot fi o unealta extraordinara pentru persoanele timide sau introvertite, pe care le ajuta sa interactioneze mai usor cu ceilalti si sa formeze prietenii de durata. De asemenea, serile de jocuri sunt ocazii excelente pentru a rade si a te simti bine cu prietenii tai, intr-un cadru intim si confortabil, chiar la tine acasa.

Citeste si:
10 argumente pro și contra ca bărbații să asiste la nașterea copilului
10 argumente pro și contra ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.