O dieta bogata in alimentele prajite intens, in special pui si peste, creste riscul de deces prematur, sugereaza un studiu realizat recent in Statele Unite, citat de Press Association.

O echipa de cercetatori a descoperit ca una sau mai multe portii de alimente prajite consumate zilnic cresc cu 8% riscul de deces prematur in comparatie cu o dieta care nu include astfel de produse.

Studiul, publicat in jurnalul stiintific British Medical Journal (BMJ), a concluzionat ca una sau mai multe portii zilnice de pui prajit intens au fost asociate cu o crestere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauza si cu un risc cu 12% mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare.

Totodata, una sau mai multe portii zilnice de peste sau crustacee prajite conduc la o crestere cu 7% riscul de deces din orice cauza si sporesc cu 13% riscul de deces asociat afectiunilor cardiovasculare.

Acest tip de asociere a fost identificat de oamenii de stiinta si in cazul unei diete care contine mai putine portii de peste si de pui intens prajite.

Efectele s-au mentinut si in cazul in care au fost luati in calcul alti factori, precum activitatea fizica, precizeaza Press Association.

Cercetarea a fost efectuata pe 106.966 femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, inrolate in studiul Initiativa pentru Sanatatea Femeilor (Women's Health Initiative - WHI) in perioada 1993 - 1998, scrie Agerpres.

De-a lungul unei perioade medie de monitorizare de 18 ani, 31.558 de femei au decedat, 9.320 din cauza problemelor cardiace, 8.358 ca urmare a cancerului si 13.880 din alte cauze.

"Consumul frecvent de alimente prajite, in special pui prajit si peste/crustacee prajite, a fost asociat cu un risc ridicat (de deces) din toate cauzele si cu mortalitatea cardiovasculara la femei in Statele Unite",
a concluzionat echipa de la Universitatea din Iowa.

"Am identificat un risc de mortalitate cardiovasculara, care este usor de modificat prin stilul de viata si alegerile alimentare. Reducerea consumului de alimente prajite, in special pui prajit si peste sau crustacee prajite, ar putea avea un efect semnificativ asupra intregului spectru al sanatatii publice", au notat oamenii de stiinta.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Studiul nu a identificat o asociere specifica intre decesele provocate de cancer si consumul de alimente prajite.

Femeile care consumau cea mai mare cantitate de alimente prajite erau mai tinere, de culoare, mai putin educate si aveau venituri reduse, potrivit statisticilor echipei de cercetatori. De asemenea, persoanele a caror dieta continea cel mai adesea alimente prajite mancau mai putine legume, fructe si cereale integrale si consumau mai multe bauturi indulcite, alune, sare si carne rosie si procesata, se arata in concluziile studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.