Dureri de cap, tuse acuta, fluctuatii de greutate, o stare permanenta de oboseala: iata doar cateva dintre simptomele pe care avem adesea tendinta sa le ignoram, gandindu-ne ca sunt doar ceva trecator.

Uneori insa, acestea pot ascunde o afectiune serioasa, care, lasata netratata, pe termen lung iti pune in pericol sanatatea. Mai jos ti-am pregatit o lista de semne care, daca se manifesta in mod repetat, impun o vizita la medic.

Durerile de cap

Toata lumea se confrunta, din cand in cand, cu durerile de cap, dar nimeni nu pare sa le ia vreodata in serios. Acestea pot aparea din cauza oboselii sau a unor tensiuni emotionale, caz in care nu sunt un motiv de ingrijorare, dar pot fi si un semn pentru o deficienta de vedere, caz in care ar trebui sa te programezi cat de curand la un consult oftalmologic.

De asemenea, cefaleea poate indica o problema cu tensiunea arteriala, un traumatism sau o infectie a organismului.

Pierderea apetitului

Te gandesti ca nu e ceva atat de rau sa nu ai pofta de mancare, ca este o ocazie buna sa scapi de kilogramele in plus si sa-ti recuperezi silueta. Acest simptom, insa, nu trebuie ignorat. Pierderea apetitului poate fi cauzata de diferite tratamente sau medicamente, dar este si un semn pentru anemie, enterocolita sau chiar depresie.

Mai mult decat atat, trebuie sa fii atent si la simptomele care insotesc aceasta problema. De exemplu, daca absenta poftei de mancare este insotita de dureri abdominale si de o senzatie de greata, ar trebui facut un control cat mai repede, pentru ca e posibil sa fie apendicita si sa fie nevoie sa mergi la chirurgie. Operatia in sine nu este una dificila, insa trebuie facuta inainte sa apara complicatii si apendicita sa se transforme in peritonita.

Tusea acuta

De cele mai multe ori, tusea este cauzata de o raceala si trece de la sine. Acesta este si motivul pentru care este ignorata de catre cei care se confrunta cu ea.

Dar tusea persistenta, care nu da semne de ameliorare, poate fi un simptom pentru o problema de sanatate mult mai serioasa: astm, o infectie a organismului, pneumonie sau chiar cancer la plamani. Asa ca, daca tusea se manifesta pentru o perioada mai lunga de doua saptamani, este timpul sa mergi la medic.

Oboseala cronica

E normal sa resimti oboseala dupa o zi plina sau o saptamana aglomerata, dar senzatia ar trebui sa treaca dupa un somn bun si cateva momente de relaxare.
Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Semnele de intrebare ar trebui sa apara atunci cand situatia se repeta si nu doar ca iti este somn, ci pur si simplu simti ca nu mai ai deloc energie, nici macar pentru a te ocupa de activitatile de zi cu zi.

Printre tulburarile pe care le poate ascunde oboseala cronica se numara bolile cardiovascuare (exista inclusiv riscul unui infarct), diabetul sau depresia.

Fluctuatiile de greutate

Cresterile sau scaderile bruste in greutate ar trebui sa iti dea de gandit, mai ales daca nu au vreun motiv in spate (o dieta sau un program intens de antrenamente).

Dacă te confrunti cu astfel de fluctuatii de greutate, programeaza-te cat de curand o program la medic. Acestea pot fi un semn care indica probleme cu tiroida, diabet sau afectiuni ale ficatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.