O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Michigan din Statele Unite a identificat un grup de bacterii din nas si gat care ar putea scadea riscul de a contracta gripa, relateaza Xinhua.

Pentru a evalua relatia dintre bacteria din nas sau gat si sensibilitatea la virusul gripal, cercetatorii au utilizat date prelevate in cadrul unui studiu longitudinal privind transmiterea gripei in cadrul gospodariilor din Nicaragua, efectuat in perioada 2012 - 2014.

717 persoane din 144 de gospodarii in care existau indivizi cu gripa confirmata au fost recrutate pentru acest studiu si monitorizate timp de treisprezece zile sau pana cand au dezvoltat gripa. 537 indivizi au fost testati negativ cu gripa la inceputul studiului.

Oamenii de stiinta au analizat mostrele de bacterii din nas si din gat prelevate la momentul inrolarii in cadrul studiului si au utilizat secventierea ADN pentru a determina tipul bacteriilor prezente. La analiza compozitiei bacteriene a tuturor mostrelor au fost descoperite cinci grupuri de bacterii, scrie Agerpres.

Dupa ce au luat in calcul alti factori cunoscuti care ar putea influenta riscul de gripa, precum varsta, expunerea la tutun, gospodariile aglomerate si vaccinarea antigripala, cercetatorii au dorit sa afle daca indivizii cu un anumit tip de bacterii prezentau o sensibilitate redusa la gripa.

''Am analizat ce fel de grupa (de bacterii) avea fiecare si daca acest lucru influenta riscul de gripa si am aflat ca da, asa este'', a declarat una dintre autorii studiului, Betsy Foxman, profesoara de epidemiologie la Facultatea de Sanatate Publica a Universitatii Michigan.

''Aceasta este partea interesanta. Ne spune ca daca o persoana care prezinta aceasta comunitate de bacterii are un risc redus de a contracta gripa. Este o veste importanta deoarece nu a mai fost demonstrata anterior'', a adaugat cercetatoarea.

Descoperirea avanseaza insa si unele intrebari noi: ''Este cu adevarat posibil sa influentezi microbiomul cuiva astfel incat acest lucru sa conteze? Este posibil sa le putem spune oamenilor: 'Iata pastila ta cu microbiom'?'', a subliniat Foxman. ''Este un drum foarte lung si ne aflam la inceput'', a adaugat ea.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

In viitor, echipa de cercetatori isi propune sa efectueze studii similare pe o populatie diferita si sa monitorizeze participantii pe perioade mai lungi.

''Stim ca vom avea intotdeauna nevoie de antibiotice noi, insa in acest mod ne putem baza pe ele mai mult timp; probabil ca, daca putem interveni astfel, vor exista mai putine efecte secundare'' ale gripei
, a mai spus Foxman.

Studiul a fost publicat la sfarsitul saptamanii trecute pe site-ul universitatii si in jurnalul stiintific PLOS One.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.