Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania dupa fuziunea cu Bancpost, a transmis prima reactie, foarte critica, fata de decizia guvernului a impozita suplimentar bancile.

"Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat. Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman – Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea businessurilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei”, au declarat reprezentantii bancii pentru zf.ro.

Acestia spun ca nu au intentia sa continue planul de achizitii in Romania, asa cum si-au propus. „Consolidarea sistemului bancar din tara noastra – la care Banca Transilvania a contribuit prin achizitia Volksbank Romania si Bancpost – este in beneficiul direct al clientilor, conducand la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru sa continue in lumina atitudinii actuale fata de banci”, sustin reprezentantii bancii.

Banca Transilvania mai critica si faptul ca sunt putine informatii in legatura cu taxa pe active si ca nu a fost implicata ca partener in discutiile de pana acum. „Cele mai recente informatii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste si ar duce la dezechilibre imediate si grave atat in sectorul bancar, cat si la nivelul intregii economii, cu efecte directe asupra populatiei si antreprenorilor locali”, mai explica reprezentantii.

Citeste si:
USR atrage atentia ca ies la suprafata tot mai multe efecte nocive...
USR atrage atentia ca ies la...

Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucuresti o treime din valoare dupa introducerea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 miliarde de lei pe 18 decembrie 2018 coborand la 8,3 miliarde de lei pe 16 ianuarie 2018.

"O economie puternica are nevoie de banci puternice, iar masurile despre care discutam nu sunt deloc in directia buna – Romania este o tara in dezvoltare si trebuie sa continue cresterea pentru a recupera decalajele fata de tarile vestice", au mai declarat reprezentantii Bancii Transilvania, pentru sursa citata.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.