Profesorul Vasile Adamescu, care suferea de surdocecitate, fiind surdo-mut si orb, caz rar la nivel mondial, s-a stins din viata la Cluj, la varsta de 74 de ani, anunta site-ul Universitatii Babes-Bolyai.

In ciuda faptului ca a fost surdo-mut si orb, Vasile Adamescu a reusit sa depaseasca limitele dizabilitatilor sale si a gasit un mod de comunicare cu cei din jur, prin "citirea" cuvintelor scrise efectiv pe suprafata palmei sale de cel care i-a fost alaturi ca interpret si care a reusit sa deprinda aceasta metoda de transmitere a gandurilor, scrie Agerpres.

Vasile Adamescu a reusit, prin puterea vointei si a spiritului sau, nu doar sa termine o facultate, ci si sa devina profesor la scoala de nevazatori din Cluj-Napoca, fiind si autorul mai multor carti. El s-a nascut la 5 septembrie 1944 in comuna Borcea, Ialomita, pe malul stang la Dunarii.

"La varsta de doi ani, in urma unei meningite, dupa ce a ramas mult timp intr-o ploaie rece de toamna, si-a pierdut total auzul si vederea, apoi nu a mai reusit sa pronunte nici macar putinele cuvinte pe care le invatase deja. A ramas asa, tacut si trist, pana la varsta de 11 ani, cand este adus la Cluj si preluat de un grup de profesori inimosi care reusesc imposibilul: recuperarea unui copil cu surdocecitate, caz extrem de rar la nivel mondial", arata un comunicat transmis in luna martie 2018 de organizatorii lansarii uneia dintre cartile sale.

A reusit sa invete sa vorbeasca, sa scrie, sa citeasca, sa cunoasca lumea prin atingeri, miros si senzatii. I-au fost alaturi cativa profesori dedicati, iar in timp performantele sale uimitoare l-au ajutat sa se recupereze intr-o mare masura, data fiind conditia sa.

A terminat facultatea cu nota 9,75

A urmat apoi liceul apoi si a fost admis la facultatea de Psihopedagogie speciala, unde a reusit sa tina pasul cu studentii fara deficiente si si-a finalizat cursurile cu media 9.75. A fost apoi incadrat ca profesor la Scoala de Nevazatori din Cluj, unde din 1977 si pana in 2004 s-a ocupat de recuperarea copiilor cu deficiente senzoriale.

Intre 1983-1986 a urmat cursurile Scolii Populare de Arte Plastice, sectia sculptura, unde a deprins tainele modelajul in lut, arta care l-a ajutat sa se exprime la un nou nivel.

"Toate aceste realizari fac ca Vasile Adamescu sa fie unul din cele trei cazuri exceptionale de persoane care reusesc sa-si depaseasca conditia si sa realizeze lucruri imposibile. In lume sunt cunoscute trei cazuri: Hellen Keller, SUA, Olga Skorohodova, Rusia si Vasile Adamescu, Romania. In 2013, Vasile Adamescu isi publica primul volum al autobiografiei, intitulata sugestiv - Infruntand viata - o lucrare de o inestimabila valoare stiintifica, o carte care te invata ca nu exista nu pot", mai arata comunicatul citat.

Citeste si:
Titi Aur, despre cazul Monicăi Odagiu. Actrița a ucis un bărbat în...
Titi Aur, despre cazul...

"Profesorul Vasile Adamescu, alumn al Universitatii Babes-Bolyai si in acelasi timp un simbol universal al omului care a infruntat si a iubit viata, demonstrand cu demnitate, curaj si iubire de om ca 'nu se poate sa nu se poata' si-a incheiat calatoria! A fost reper moral si un model de urmat pentru colegi, studenti, a fost omul exceptional care si-a daruit cu generozitate abilitatile transmitand tuturor prin toata fiinta sa ca omul prin dimensiunea sa spirituala poate invinge orice bariera", a declarat directorul departamentului de Psihopedagogie speciala de la Facultatea de Psihologie a UBB, Adrian Rosanu.

In anul 2013 Vasile Adamescu a primit Ordinul Cultural pentru Merit in grad de cavaler. Inmormantarea va avea loc sambata, la ora 11.45, in cimitirul din Floresti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.