Curtea Constitutionala a decis ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dancila in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul sedintei ca Instanta suprema a dat mai multe hotarari incepand cu anul 2014, potrivit carora erau desemnati prin tragere la sorti doar patru membri ai completelor de 5.

Urmeaza ca Inalta Curte sa ia de indata masurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, in sensul desemnarii prin tragere la sorti a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu.

Completurile de 5 judecatori in materie penala de la Instanta suprema au pe rol dosare importante, in care sunt judecati, printre altii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, omul de afaceri Sebastian Ghita si fostul judecator de la CCR Toni Grebla.

De altfel, presedintele PSD a deschis la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios, un proces impotriva Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care a reclamat nelegalitatea constituirii completurilor.

Curtea Constitutionala a fost sesizata pe 2 octombrie de catre premierul Viorica Dancila in legatura cu un conflict de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara anterior ca decizia Colegiului de Conducere al Inaltei Curti privind organizarea completurilor de 5 judecatori poate fi atacata in contencios administrativ sau poate fi sesizata Curtea Constitutionala.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, afirma, referitor la completul de judecatori de la ICCJ care se ocupa de dosarul sau privind angajarile fictive de la DGASPC Teleorman, ca acesta este nelegal si ca se va consulta cu avocatii pentru a vedea ce demersuri se pot face.

Citeste si:
Claudiu Năsui (USR): Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor...
Claudiu Năsui (USR): Guvernul...

"O sa studiez cu avocatii mei ce demersuri putem face, este nelegal (completul de judecata - n.r.) pentru ca legea care a modificat 304 spune cu totul altceva si noi consideram ca este nelegal. O sa vorbesc cu avocatii sa vedem ce demersuri putem face", spunea Dragnea.

La inceputul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis sa nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 in legatura cu alegerea completurilor de cinci judecatori.

Sefa Instantei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie ca legea care modifica Legea 304/2004 nu are dispozitii tranzitorii, care sa impuna, pentru anul 2018, tragerea la sorti a completurilor de cinci judecatori, ea urmand sa fie aplicata din ianuarie 2019.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.