Parchetul General (PG) a publicat, sambata, criteriile, conditiile si documentele solicitate de Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii care a stat la baza numirii in anul 2016 a lui Augustin Lazar in functia de procurorul general.

"Urmare a afirmatiilor manipulatorii lansate in mass-media, aratam care au fost criteriile, conditiile si documentele solicitate de catre Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii de numire, in aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - procedura legala si transparenta", se arata intr-un comunicat al Parchetului General postat pe site-ul Ministerului Public, potrivit Agerpres.

Comunicatul are atasat doua documente, respectiv o adresa din 17 februarie 2016 a Ministerului Justitiei trimisa la Parchetul General, precum si "Criteriile si calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", document emis tot de Ministerul Justitiei. (Citeste si: Toader: Nu l-as fi primit pe Lazar in competitia pentru functia de procuror general pe motiv ca dosarul nu era complet)

In adresa din 17 februarie 2016, ministrul Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna, ii transmitea prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, sa comunice procurorilor din cadrul Ministerului Public ca au posibilitatea sa-si depuna candidatura pentru functia de procuror general.

In acea adresa erau enumerate si documentele necesare candidatilor: un CV si o scrisoare de intentie care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii despre experienta profesionala si calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei. Se mentiona faptul ca documentele candidatilor trebuie trimise prin email la Ministerul Justitiei.

Criteriile cerute pentru functia de procuror general

Al doilea document publicat sambata de Parchetul General enumera criteriile anuntate in 2016 de Ministerul Justitiei pentru candidatii la functia de procuror general.
Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

* Criterii de integritate: obiectivitate si impartialitate in exercitarea functiei, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura; respectarea standardelor de conduita conforme cu demnitatea si onoare profesiei, standarde etice ridicate si capacitate de decizie obiectiva; absenta oricarui conflict care ar putea dauna interesului public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii.

* Criterii de profesionalism: vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror; calificativul "foarte bine" la ultima evaluare; nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.

* Conditii privind aptitudini specifice functiei: capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o buna administrare a justitiei; viziune manageriala; experienta profesionala relevanta; capacitatea decizionala si asumarea raspunderii; capacitatea de gestionare a situatiilor de criza; motivarea; capacitatea de relationare si comunicare.

Citeste si:
În biroul lui Arafat a fost găsit un microfon. Parchetul General...
În biroul lui Raed Arafat a...

Comunicatul Parchetului General este o replica la afirmatiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a declarat in mai multe randuri ca dosarul de candidatura depus de Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea calificativul "foarte" bine la ultima evaluare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.