Un sfert dintre aditivii alimentari autorizati in produsele alimentare comercializate in Europa trebuie sa fie interzisi din cauza ''riscurilor'' pe care le prezinta asupra sanatatii, conform unei compilatii a rezultatelor studiilor, publicata marti de grupul francez pentru apararea drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir, relateaza AFP.

Asociatia, care estimeaza ca evaluarea oficiala a aditivilor la nivel european s-a ''impotmolit din cauza lipsei resurselor umane, financiare si analitice'', a decis revizuirea cercetarilor publicate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) si a conceput o grila de evaluare a aditivilor alimentari permisi, a celor considerati acceptabili si a celor care ar trebui evitati.

Nitratii si nitritii prezenti in jambon (E249, E250, E251, E252) si care prezinta un risc crescut pentru cancerul de colon, caramelurile cu sulfit de amoniu (E150c, E150d) suspectate a fi cancerigene si colorantii azoici prezenti in produse de cofetarie (E102, E104, E110, E122, E124, E129) riscand sa provoace hiperactivitate la copii sunt blamate de asociatia franceza.

''Dintre peste trei sute de aditivi autorizati, analiza noastra arata ca optzeci si sapte, adica peste un sfert, sunt de evitat sau sunt putin recomandabili'', a declarat asociatia care denunta ''prezenta lor masiva, chiar si in produsele marcilor importante'' de produse alimentare. ''Expunerea zilnica la aceste molecule, ani la rand, sporeste si mai mult riscurile. Acestea sunt utilizate in mod masiv in produsele alimentare industriale, inclusiv in cele ale unor marci importante'', subliniaza UFC.

''Laxitatea'' autoritatilor europene

Organismul, care pune la dispozitia consumatorilor o baza de date cu acesti aditivi clasificati de la 1 (acceptabil) la 4 (de evitat), considera ca autoritatile comunitare dau dovada de "laxitate" in evaluarea acestor substante diferite, scrie Agerpres.

Potrivit asociatiei, aceasta evaluare ''consta in general intr-o banala relecturare a studiilor furnizate chiar de producatorii de aditivi'' si lasa sa planeze o ''indoiala cu privire la transparenta si exhaustivitatea cercetarilor conduse de industria de prelucrare, care are toate interesele sa prezinte doar studiile ce permit ca moleculele lor sa fie acceptate".

Prin urmare, asociatia solicita autoritatilor europene ''sa puna in aplicare o evaluare realmente independenta cu privire la pericolul reprezentat de aditivi, plecand de la studiile finantate de un fond sustinut de producatori'' si face apel ''la interzicerea celor optzeci si sapte de aditivi ale caror riscuri sunt recunoscute de expertii nostri, pe baza studiilor stiintifice".

"Adevarul despre aditivi?' Sarcina de a-l face cunoscut revine autoritatilor stiintifice si autoritatilor publice, nu unei publicatii pentru publicul larg", se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Nationala a Industriei Alimentare (ANIA) din Franta.
ANIA considera ca aceste ingrediente "nu sunt periculoase" si permit "garantarea calitatii alimentelor, in special a calitatii lor din punct de vedere sanitar si buna stabilitate a produselor".
''Ele au fost evaluate de agentiile sanitare si s-au dovedit sigure. Acestea sunt autorizate de autoritatile publice", a mentionat ANIA.
Companiile din industria agroalimentara ''lucreaza la propunerea unor liste de ingrediente mai scurte", concluzioneaza ANIA care estimeaza ca "au fost deja inregistrate progrese semnificative de catre companii".
Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.