Vremea va intra intr-un proces de racire pe durata acestei saptamani, la nivelul intregii tari, insa, spre finalul lunii septembrie, valorile termice vor fi din nou in crestere, iar in ceea ce priveste regimul pluviometric conditiile de aparitie a ploilor vor aparea din data de 2 octombrie, arata prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul 27 septembrie - 4 octombrie, data luni publicitatii de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Banat. Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu abateri termice negative semnificative fata de mediile multianuale, cu maxime de 14 - 17 grade si minime de 3 - 8 grade, mediat regional. O crestere de temperatura este de asteptat pentru perioada 28 - 30 septembrie cand regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra temperaturi in jurul sau usor mai mici decat cele specifice inceputului de octombrie, in special in privinta valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozata pentru perioada 2 - 6 octombrie.

Crisana
. Intervalul va debuta cu o vreme mult mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, cu maxime de 12 - 16 grade si minime cuprinse intre 2 si 7 grade, mediat regional. O crestere de temperatura va fi in perioada 28 - 30 septembrie, atunci cand regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile arata o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra temperaturi in jurul sau usor mai mici decat cele specifice inceputului de octombrie, in special in privinta valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozata dupa data de 29 septembrie si in special in perioada 2 - 6 octombrie.

Transilvania. Inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, cu abateri termice negative semnificative fata de mediile multianuale, cu maxime de 11 - 16 grade si minime intre 0 si 5 grade, mediat regional - valori nocturne negative fiind de asteptat in zonele depresionare, unde se va forma bruma. O crestere de temperatura va fi in perioada 28 - 30 septembrie cand regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra temperaturi in jurul sau usor mai mici decat cele specifice inceputului de octombrie, in special in privinta valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozata in jurul datei de 29 septembrie si pentru perioada 2 - 6 octombrie.

Maramures. Intervalul va debuta cu valori termice mult mai scazute decat cele obisnuite in aceasta perioada din an, cu maxime de 12 - 15 grade si minime de 2 - 6 grade, mediat regional. In depresiuni sunt posibile valori nocturne in jurul a zero grade si conditii de bruma. O incalzire a vremii este estimata pentru perioada 28 - 30 septembrie, cand temperaturile vor deveni apropiate de normal. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra valori in jurul si chiar usor mai mici decat cele specifice inceputului de octombrie, in special in privinta valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozata dupa data de 29 septembrie, cu precadere in perioada 2 - 6 octombrie.

Citeste si:
Prognoza meteo - 6 martie 2023. Vreme însorită în noul început de...
Prognoza meteo - 6 martie...

Moldova. Intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic caracterizat de valori mult mai mici decat cele climatologic specifice, astfel ca maximele se vor situa in ecartul mediu de 13 - 17 grade, iar minimele intre 2 si 6 grade. Dupa un scurt interval de incalzire, ce se va concretiza in temperaturi in jurul celor normale, va urma o perioada cu variatii de la o zi la alta, regimul termic mentinandu-se totusi in general apropiat de mediile multianuale. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicata in jurul datei de 29 septembrie si, din nou, in intervalul 2 - 6 octombrie.

Dobrogea. In intervalul 25 - 27 septembrie va fi caracterizat de o vreme mai rece decat ar fi normal in aceasta perioada din an, cu maxime de 15 - 18 grade si minime de 6 - 10 grade, mediat regional. O crestere de temperatura este estimata pentru perioada 28 - 30 septembrie cand regimul termic va deveni apropiat si usor peste cel normal. Pentru cea de-a doua saptamana, desi vor fi posibile variatii de la o zi la alta, estimarile indica o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra temperaturi in jurul celor specifice inceputului de octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in perioada 29 septembrie - 4 octombrie.

Citeste si:
Vremea rece poate duce la scumpirea gazelor naturale și a energiei...
Vremea rece din acest sezon...

Muntenia. Intre 25 si 27 septembrie, racirea accentuata a vremii va determina inregistrarea unor valori termice mult mai scazute decat cele obisnuite pentru aceasta perioada din an, cu maxime de 14 - 19 grade si minime de 3 - 8 grade, mediat regional. Valori nocturne in jurul a zero grade sunt posibile la mijlocul saptamanii in zona subcarpatica unde vor fi conditii de bruma. O crestere de temperatura este estimata pentru zilele de 28 si 29 septembrie cand regimul termic va deveni apropiat de normal si posibil chiar usor mai ridicat. Ulterior, sunt de asteptat variatii termice de la o zi la alta, totusi probabilitatea pentru mentinerea temperaturilor intr-un ecart mediu apropiat de cel climatologic specific va fi relativ ridicata. Estimarile prognostice indica o crestere a probabilitatii pentru ploi locale in perioada 29 septembrie - 4 octombrie.

Citeste si:
Vremea la extreme în următoarea perioadă. Prognoza meteo ANM pentru...
Vremea la extreme în...

Oltenia. Perioada 25 - 27 septembrie va fi caracterizata de o vreme mai rece decat ar fi normal in ultima decada a lunii septembrie, cu maxime de 16 - 19 grade si minime de 3 - 6 grade, mediat regional, cu valori nocturne in jurul a zero grade posibile la mijlocul saptamanii in zona subcarpatica, unde vor fi conditii de bruma. O crestere de temperatura este estimata in intervalul 28 - 30 septembrie cand regimul termic va deveni apropiat de cel normal. Pentru cea de-a doua saptamana, desi vor fi posibile variatii de la o zi la alta, estimarile arata o probabilitate relativ ridicata de a se inregistra temperaturi in jurul celor specifice inceputului de octombrie. Conditiile de ploaie vor fi reduse in cea mai mare parte a intervalului de referinta, totusi estimarile indica o probabilitatea mai ridicata pentru ploi locale in jurul datei de 29 septembrie si in perioada 3 - 5 octombrie.

Citeste si:
Prognoza meteo - 5 martie 2023. Vremea se încălzește ușor în toată...
Prognoza meteo - 5 martie...

La munte. Intervalul de referinta va debuta cu o vreme in racire, caracterizata de valori de temperatura sub cele normale pentru aceasta perioada din an, cu maxime, in medie, de 4 - 9 grade si minime negative in toate masivele montane. Incalzirea vremii din intervalul 28 - 29 septembrie se va concretiza prin temperaturi apropiate de cele climatologic specifice. Ulterior, desi sunt de asteptat variatii termice de la o zi la alta, probabilitatea pentru mentinerea temperaturilor intr-un ecart mediu in jurul celui obisnuit la inceput de octombrie va fi relativ ridicata. Ploi slabe, locale, vor fi la inceputul intervalului de referinta, cand, la peste 1.800 de metri altitudine, pot aparea precipitatii mixte. Dupa aceea, probabilitatea sa ploua in majoritatea masivelor va fi mai ridicata in jurul datei de 29 septembrie si in perioada 2 - 5 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.