Social 15 August 2018 15:42
Prim-procurorul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, Ionel Corbu, a declarat miercuri, referindu-se la interventia jandarmilor la protestul de vineri, ca "sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justificau, atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare".

Procurorul a anuntat ca Parchetul Militar a primit de la Jandarmeria Romana o mare parte din documentele solicitate cu privire la interventia de vineri, respectiv planul de actiune, planul de interventie si jurnalul actiunilor operative.

Intrebat daca din planul de actiune rezulta ce informatii aveau jandarmii si de ce au fost violenti in interventia lor, Ionel Corbu a spus: "Exista elemente si indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau sa se desfasoare sau sa aiba loc, insa, in opinia mea, sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justificau, atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare a unor demersuri, care au degenerat sau care urmau sa degenereze".

El a precizat ca Parchetul nu a primit documente cu privire la cantitatea de gaze folosita de jandarmi la protest.

"Deocamdata, nu avem date si elemente cu privire la concentratia gazelor utilizate si compozitia acestora", a precizat procurorul.

Pe de alta parte, el a explicat ca a cerut de la Prefectura Capitalei ordinul de interventie, insa nu l-a primit, scrie Agerpres.

"Am cerut ordinul de interventie si suntem inca in asteptarea lui. De la Prefectura am cerut acest ordin in faza primara si anume in dupa-amiaza zilei de 11 august. Am primit un raspuns de la Prefectura in sensul de a ne adresa Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti pentru a intra in posesia lui, desi cred ca am fi putut intra in posesia unei copii si de la Prefectura, intrucat acolo trebuie sa existe un exemplar doi", a afirmat procurorul.
Intrebat daca din documentele trimise de Jandarmerie reiese ca existau informatii, anterior zilei de 10 august, ca se incearca o revolta sau atacarea Guvernului, Corbu a raspuns: "Nu am identificat astfel de date din documentele ce ne-au fost puse la dispozitie, pana la aceasta ora".
Citeste si:
Peste 10.000 de angajați din domeniul sănătății protestează în...
Peste 10.000 de angajați din...

De asemenea, el a fost intrebat de jurnalisti daca exista informatii privind implicarea ministrului de Interne in coordonarea actiunilor jandarmilor.

"Nu am sesizat acest lucru. Din datele care ne-au fost comunicate, rezulta ca intreaga misiune a fost coordonata si implicit condusa de domnul inspector general", a spus acesta.
Procurorii militari au deschis un dosar penal, in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, in legatura cu modul de interventie al jandarmilor in timpul protestului Diasporei de vineri din Piata Victoriei.

Pana in prezent, au fost inregistrate la Parchet 126 de plangeri penale ale persoanelor ranite in urma interventiei jandarmilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.