Social 19 Iunie 2018 15:05 de Clara Vacaru
Rosiile, vinetele, ardeiul gras si cartofii sunt printre cele mai importante patru legume mereu prezente pe masa romanilor.


In salate, zacusca, in tocanite sau ghiveci, coapte pe gratar sau in conserve, pregatite pentru iarna, aceste legume se regasesc in aproape toate retetele bucatariei romanesti traditionale.

Toate fac parte din aceeasi familie de plante, cea a solanaceelor, si au marele avantaj ca aceste culturi se pot planta și întreține destul de usor, respectand cerintele privind perioada de plantare, lucrări specifice de întreținere, umiditate, combatere buruieni, boli si daunatori.

Tomatele

Perioada aleasa pentru plantarea rasadurilor de tomate din rasadnite in gradina - procedeu numit si transplantare - trebuie sa tina cont de temperatura solului. Pentru rezultate optime, pamantul trebuie sa aiba cel putin 9-10 grade Celsius. Pentru a afla temperatura exacta, introduceti un termometru de exterior la o adancime de 10 centimetri si extrageti-l dupa aproximativ 10 minute.

De obicei, perioada optima pentru plantarea rasadurilor de rosii se inregistreaza in prima parte a lunii aprilie, in regiunile sudice ale tarii, si cu doua saptamani mai tarziu, in cele mai nordice. In aceasta perioada, rasadurile trebuie sa fie gata de plantare si se folosesc cele la care sunt dezvoltate primele frunze.

Rasadurile de rosii se planteaza manual. Trebuie sa aveti grija sa nu ingropati planta prea mult in pamant, altfel se va usca.

Distanta dintre randuri se recomanda a fi între 50-80 cm; distanta intre plante de-a lungul randului variaza intre 25 si 30 cm.

Rasadurile de tomate se uda imediat dupa plantare cu aproximativ 1-2 litri de apa, pentru fiecare planta. Trebuie sa aveti grija sa nu folositi prea multa apa, pentru ca umezeala in exces poate duce la aparitia mucegaiului si a altor ciuperci si poate provoca putrezirea plantelor.

Lucrari de intretinere a rosiilor

  • Completarea rasadurilor - la 3-5 zile de la plantare, se completeaza cultura cu rasaduri de aceeasi varsta cu cele plantate.
  • Afanarea solului - are rolul de a sparge crusta de pamant uscat formata in timpul irigatiilor si elimina buruienile care apar intre randurile de tomate.
  • Irigarea rosiilor - se face seara sau dimineata, dupa ora 19 sau intre orele 6-8. Prima are loc imediat dupa plantare, a doua la 4-5 zile, dupa aparitia primelor inflorescente si, apoi, regulat, la 4-5 zile.
  • Palisarea rosiilor sau aracirea lor - se folosesc spalieri de 40-50 cm, plantele fiind conduse orizontal pe sarma spalierului, sau araci care vor sustine planta.
  • Eliminarea buruienilor
  • Combaterea bolilor si daunatorilor cu tratamente specifice

Ardeiul gras

Ardeiul se planteaza intr-un mod similar cu tomatele, dar temperatura solului trebuie sa fie mai mare: 15 grade Celsius, temperaturi care apar in general intre 25 aprilie si 15 mai. Ardeiul este o leguma mai pretentioasa decat rosia, asa ca trebuie supus unor tratamente speciale inaintea plantarii in gradina. De exemplu, cu cateva ore inainte, rasadurile sunt udate abundent.
Citeste si:
Cum pregătești gradina pentru iarna - sfaturi și recomandări
Cum pregătești gradina pentru...

Fiecare soi de ardei are o perioada propice pentru cultivare: ardeiul gras timpuriu este primul care poate fi plantat, in perioada 25 aprilie - 5 mai, in timp ce ardeiul gras, gogosarul si ardeiul iute se planteaza in gradina in perioada 5-20 mai.

In functie de soiuri se tine cont si de modul in care se efectueaza plantarea: fiecare tip de ardei necesita un anume spatiu liber pe rand.

  • Ardeiul gras - 15-20 cm distanta pe rand, intre plante
  • Ardeiul gogosar - 20-25 cm distanta pe rand, intre plante
  • Ardeiul lung - 15 cm distanta pe rand, intre plante
  • Ardeiul iute - aproximativ 10 cm distanta pe rand, intre plante
Intre randuri se pastreaza, de obicei, o distanta de aproximativ 60 de centimetri.

Lucrari de intretinere a ardeilor

  • Completarea rasadurilor - la 3-5 zile de la plantare, se completeaza cultura cu rasaduri de aceeasi varsta cu cele plantate.
  • Afanarea solului se face prin 3-4 prasile manuale intre randuri si 2 prasile manuale pe rand.
  • Irigarea ardeilor - se face seara sau dimineata, dupa ora 19 sau intre orele 6-8. Prima irigare are loc imediat dupa plantare, apoi la un interval de 7-10 zile, in functie de conditiile meteorologice.
  • Eliminarea buruienilor
  • Combaterea bolilor si daunatorilor cu tratamente specifice

Vinetele

Vinetele se planteaza in gradina atunci cand temperatura solului atinge in mod constant 15 grade Celsius. In tara noastra, asta se intampla de obicei in luna mai. In prima parte a lunii in partea sudica a tarii, in timp ce in zonele din nord momentul prielnic pentru plantarea vinetelor este in a doua parte a lunii.
Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...

Pentru ca vinetele sunt plante care necesita mai multa atentie, plantarea rasadurilor trebuie sa fie facuta cu grija, iar pamantul pregatit foarte atent. Cu 15 zile inaintea datei stabilite pentru plantarea rasadurilor de vinete, pamantul trebuie udat si fertilizat din abundenta.

Rasadurile se planteaza intr-o zona insorita, fara umbra, iar randurile sunt distantate, de obicei, la 70-80 de centimetri, in timp ce spatiul ideal dintre plante trebuie sa fie intre 40 si 50 de centimetri.

Lucrari de intretinere a vinetelor

  • Completarea rasadurilor - la 5-7 zile de la plantare, se completeaza cultura cu rasaduri de aceeasi varsta cu cele plantate.
  • Afanarea solului se face prin saparea randurilor, la un interval de doua-trei saptamani. De asemenea, plantele trebuie copilite, adica trebuie eliminati lastarii neroditori.
  • Irigarea vinetelor - se face seara sau dimineata, dupa ora 19 sau intre orele 6-8. Prima irigare are loc imediat dupa plantare, apoi sunt necesare, de obicei, in jur de 10 irigari la interval de o saptamana.
  • Eliminarea buruienilor
  • Combaterea bolilor si daunatorilor cu tratamente specifice

Cartofii

Perioada optima pentru plantarea cartofilor este mult mai devreme ca in cazul rosiilor sau a ardeiului, asta si pentru ca tuberculii se planteaza direct in pamant si sunt feriti, in acest fel, de ultimele ingheturi. Temperatura pamantului trebuie sa atinga 5-6 grade Celsius la o adancime de 10 centimetri.
Citeste si:
Legumele românești de sezon ne costă mai mult cu 50% față de anul...
Legumele românești de sezon...

Un factor important pentru reusita culturii tale de cartofi este lumina, asa ca organizeaza-ti gradina intr-un loc fara umbra, unde soarele cade direct, cel putin 6 ore pe zi. Și solul trebuie sa fie potrivit pentru cultura cartofului: trebuie sa fie reavan, dar tine cont de faptul ca prea multa apa poate duce la aparitia bolilor specifice cartofului.

Daca sunt neincoltiti, tuberculii se planteaza pana la 20 martie in sudul tarii, pana la 15 aprilie in zonele de deal, in functie de precipitatii. Distanta optima de plantare intre randuri este de 60 de centimetri, in timp ce distanta intre tuberculi pe rand trebuie sa se incadreze intre 20 si 30 de centimetri.

Lucrari de intretinere a cartofilor

  • Irigarea cartofului - cartofii au nevoie de umezeala permanenta, iar irigarea cartofilor se face si diferentiat in functie de zona: 8-10 udari in zona de campie, 5-6 udari in zona colinara si 3-4 udari in zonele mai umede
  • Pentru a se dezvolta normal, tuberculii de cartof trebuie intotdeauna sa fie acoperiti cu un strat de pamant afanat, de aproximativ 10 centimetri grosime.
  • Eliminarea buruienilor
  • Combaterea bolilor si daunatorilor cu tratamente specifice

Cum iti protejezi gradina de daunatori

Trebuie sa tii cont de faptul ca gradina ta are nevoie de o protectie sporita impotriva bolilor si daunatorilor. Pentru ca rosiile, vinetele, ardeii grasi si cartofii fac parte din aceeasi familie de plante, tratamentele fitosanitare sunt in mare parte comune, la fel ca si daunatorii si bolile.
Citeste si:
Unul din doi români cumpără fructe și legume românești
Unul din doi români cumpără...

Unul dintre cei mai cunoscuti daunatori care, lasat nesupravegheat, poate face prapad in gradina ta este gandacul din Colorado.

Daca nu iei masuri fitosanitare din timp, cultura ar putea fi compromisa inca de la inceputul ei, asa ca e important sa cunosti totul despre combaterea gandacului din Colorado. Are doua cicluri de viata pe an, hiberneaza in pamant, la 30-50 centimetri adancime, iar larvele si adultii se hranesc cu frunzele de solanacee.

In cazul in care gradina ta a fost deja infestata de gandacul din Colorado, trebuie sa iei masuri active de combatere a acestuia: trateaza plantele cu insecticide BASF pentru cartof. Datorita substantelor active pe care le utilizeaza, ajuta la combaterea gandacului din Colorado, dar si a altor daunatori, cum ar fi molia tomatelor si omida fructelor, care ataca rosiile, vinetele si tomatele.

In concluzie, pentru a te bucura de legume gustoase si sanatoase din propria gradina, nu este suficient sa le plantezi. Trebuie sa le oferi cele mai bune conditii de crestere, sa le uzi suficient si sa urmezi intocmai lucrarile de intretinere ca sa le protejezi de buruieni, boli si daunatori. Rasplata este, insa, pe masura efortului.

Care sunt cele mai delicioase retete culinare pe care le-ai incercat pana acum, folosind doar rosii, cartofi, vinete si ardei gras?


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.