În serele din Matca, Galați, se muncește non-stop, mai ales acum, în prag de primăvară, când agricultorii pregătesc răsadurile. Iarna aceasta, cel mai mare bazin legumicol din țară a fost afectat de căderile de zăpadă. În vreme ce unii fermieri au reușit să își salveze recolta și își fac deja calculele, alții și-au pierdut toată agoniseala.

Leguma vândută mai scump decât carnea

Legumicultor: Cât durează să puneți în răsaduri 4000 de fire?

Reporter: Aproximativ o zi. Două persoane.

E o muncă grea pe care fiecare legumicultor din Matca o face în februarie pentru a fi primii în piețe cu roșii, castraveți, ardei grași sau vinete. Legumele, care încă se află în răsaduri, vor fi plantate în sere. Terenul a fost deja pregătit, iar firele vor ajunge în pământ în câteva zile.

„Se ia planta din ghiveci, se scoate, se ia şi se pune în sol cu rădăcini, frumos. Se pune în pământ..dai un pic de pământ, adică gropa e făcută, dai un pic de pământ şi după aia urmează legatul.

Castraveții chiar primii, primii. Din sezon, din extrasezon. Dacă avem căldură, bineînțeles, în seră. Fără căldură, nu”, a declarat Costel, legumicultor, pentru Observator.

Tot acum se plantează și fasolea păstăi, o legumă mai scumpă decât carnea, care anul trecut, la început de sezon, costa în jur de 30 de lei kilogramul.

„E trufanda și costul este foarte mare de producție. Anul trecut a fost undeva până în 30 de lei. 28 de lei kilogramul. Dar sperăm să fie și anul ăsta tot la fel”, a adăugat Costel.

În Matca, aproape jumătate dintre sere au fost distruse de zăpadă, iar legumicultorii afectați nu au mai putut repara nimic în timp util. „Nu există personal de muncă. Aşa-zişii meseriaşi care se ocupă de repararea solariilor. Numai să-l dărâm mi-a luat câteva zile, cinci zile”, a spus Gheorghe Chicoș, legumicultor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.