Social 19 Iunie 2018 14:42 de Clara Vacaru
Vara a inceput oficial doar de cateva zile, insa temperaturile sunt peste limitele normale pentru aceasta perioada a anului. Cu toate astea, unul dintre lucrurile la care nu trebuie sa renuntam sunt exercitiile fizice.
Daca in timpul iernii preferam sa mergem la sala ca sa ne mentinem in forma, primavara si vara sunt perioadele ideale ale anului ca sa mutam activitatile fizice in aer liber.

Fie ca mergem la alergat, la inot, la un meci de fotbal sau de tenis sau pur si simplu facem exercitii in parc, pe iarba, trebuie sa tinem cont de cateva reguli sanatoase pentru a nu provoca daune colaterale corpului nostru.

1. Alege momentul potrivit

In timpul verii, caldura este cel mai mare rival al tau. Antrenamentele sustinute atunci cand temperaturile sunt peste valorile normale pot duce la deshidratare, la supraincalzire si la insolatie.

Nu vorbim aici doar de canicula si de temperaturi peste 35 de grade Celsius. Chiar si cand termometrul arata putin peste 20 de grade Celsius, e indicat sa renunti la exercitiile dificile, iar atunci cand temperaturile cresc peste 26-27 de grade cel mai bine este sa opresti antrenamentul cu totul.

Fa-ti exercitiile dimineata sau seara, pe racoare, si fii mereu atent la simptomele care prevestesc supraincalzirea corpului, cum ar fi durerile de cap, ameteala, crampele sau palpitatiile.

2. Fa-ti intotdeauna incalzirea

Inainte sa iti incepi rutina zilnica de exercitii, nu uita sa acorzi 5-10 minute incalzirii. Fa exercitii usoare, care sa pregateasca muschii pentru efort. La fel si la finalul programului: trebuie sa dai ocazia corpului sa treaca gradual la starea de repaos.

Poti incepe cu cateva serii de stretching, pentru muschii picioarelor, apoi rotiri ale bratelor si ale umerilor, extensii si chiar si cateva sarituri cu genunchii la piept.

3. Alterneaza exercitiile fizice

Daca antrenezi repetitiv o singura grupa de muschi (prin alergat, sau inotand, sau ridicand greutati), cresc riscurile aparitiei unor probleme medicale. Alterneaza exercitiile, ca sa implici cat mai mult tot corpul, si lucreaza toate grupele de muschi si partile corpului, pentru un efort unitar.

Febra musculara sau inflamarea tendoanelor si a ligamentelor sunt des intalnite, dar in cazuri extreme risti afectiuni mult mai grave. Una dintre ele, despre care trebuie sa stii din timp cum poate fi prevenita, este hernia inghinala.

4. Antreneaza-te gradual

Daca abia ai reluat exercitiile fizice dupa o lunga perioada de repaos, nu forta nota. Corpul tau nu mai este obisnuit cu acelasi ritm sustinut, asa ca e de preferat sa incepi cu cate o serie de exercitii mai simple. Cu timpul vei putea trece mai usor la un antrenament cu un grad de dificultate ridicat, fara ca trupul tau sa resimta socul provocat de un efort prost gestionat.

5. Asculta-ti corpul

Daca resimti puternic oboseala, sau daca apare o stare de rau in timpul antrenamentului, corpul iti transmite semnale ca ar trebui sa faci o pauza. Opreste-te mai ales daca simti dureri intense in incheieturi, sau atunci cand te incearca o stare de lesin. Chiar daca mai ai cateva abdomene sau cateva tractiuni pana cand completezi seria, nu forta limitele trupului.

6. Hidrateaza-te eficient

In timpul verii, corpul uman are nevoie de o cantitate mai mare de apa, mai ales daca depune efort sustinut. In mod normal, cantitatea zilnica de apa este de 2-3 litri, dar poate varia in functie de mai multi factori. In timpul exercitiilor fizice, insa, pe langa apa, corpul are nevoie si de electroliti si de minerale.

7. Alege echipamentul potrivit

Asa cum nu este indicat sa mergi pe munte in adidasi pentru alergare, nu trebuie sa porti incaltaminte prea grea atunci cand iesi la jogging. Chiar si tricourile sunt importante. Daca iti faci exercitiile in aer liber, mai ales vara, trebuie sa alegi tricouri cu protectie impotriva ultravioletelor, care permit pielii sa respire natural. De asemenea, nu purta haine din tesatura sintetica, pentru ca pot sa irite pielea.

8. Adreseaza-te medicului atunci cand e cazul

Febra musculara poate sa apara chiar si la 24 de ore dupa ce ti-ai incheiat exercitiile, si asta este o reactie normala a corpului la eforturile la care a fost supus, mai ales daca nu era obisnuit. Daca durerile musculare apar, insa, in timpul sau imediat la finalul antrenamentului, sau daca febra se mentine mai mult de o saptamana, in cazuri extreme, este timpul sa te programezi la medic.

In concluzie, exercitiile fizice au rolul de a te mentine in cea mai buna forma si, daca urmezi sfaturile de mai sus, iti iei masuri de precautie in fata unor afectiuni si probleme medicale adiacente efortului sustinut. Cu timpul iti vei putea depasi limitele fara sa te expui unor riscuri medicale, iar starea ta generala de sanatate se va imbunatati simtitor.




Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.