Un tribunal din China l-a condamnat marti pe bloggerul Wu Gan, un proeminent activist pentru drepturile omului, la 8 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii de stat".

Potrivit Tribunalului din Tianjin (nord), Wu Gan "a devenit treptat nemultumit de sistemul politic din tara si i-a venit ideea de a submina puterea de stat"'.

Potrivit aceleiasi instante, Wu a folosit internetul si alte retele pentru a-si propaga ideile si a se implica in activitati infractionale pentru rasturnarea puterii de stat, a sistemului socialist si pentru a pune in pericol stabilitatea sociala si politica.

Wu era cunoscut online drept "macelarul super-vulgar", supranume pe care si l-a atribuit dupa ce a luat apararea unei femei care isi ucisese cu lovituri de cutit violatorul, un cadru al Partidului Comunist.

Intr-un caz separat, la Changsha (centru), avocatul Xie Yang, al carui caz atrasese atentia presei occidentale, a fost de asemenea condamnat marti pentru subversiune, dar cu suspendare a pedepsei, dupa ce a acceptat sa se recunoasca vinovat, potrivit Agerpres.ro.

Wu Gan si Xie Yang au fost arestati in 2015 in cadrul unei ample operatiuni care a vizat sute de avocati, juristi si militanti care se ocupau de dosare sensibile. Majoritatea au fost eliberati, dar mai multi au fost condamnati la inchisoare. Wu Gan, in varsta de 44 de ani, a primit pedepsa cea mai severa din acest grup de disidenti, supranumit "709".

Dupa ce a fost tinut timp de sase luni fara posibilitatea de a comunica cu exteriorul, Xie Yang a acuzat politia, prin intermediul avocatilor sai, de tortura, suscitand reactia mai multor state occidentale la inceputul anului.

In luna mai, in timpul procesului, calificat drept mascarada de asociatii de aparare a drepturilor omului, Xie Yang si-a recunoscut vinovatia si si-a retras acuzatiile, iar marti a prezentat scuze in instanta pentru ca ar fi indus in eroare opinia publica in "chestiunea torturii".

Citeste si:
Primele cursuri de influenceri la o universitate din România. Cât...
Primele cursuri de...

Sotia sa si cele doua fiice ale lor au parasit clandestin China la inceputul anului, instalandu-se in SUA.

Amnesty International a criticat regimul chinez pentru sentintele dictate marti impotriva unor disidenti, inclusiv pentru faptul ca acestea au fost pronuntate in perioada dintre Craciun si Anul Nou, cand opinia publica internationala este mai putin vigilenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.