Specialistii Centrului de Reabilitare a animalelor salbatice apartinand Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus" au eliberat in natura, joi, la Targu Mures, un ciuf de padure dupa ce acesta a primit ingrijirile medicale necesare in urma unui accident.

"Ciuful de padure a fost gasit intr-o curte din judetul Bihor, nu stim cum a ajuns acolo. Probabil s-a izbit de un geam si din cauza aceasta a fost un pic ametit si a putut fi capturat. A ajuns la noi in centru si, dupa o sedere de cateva zile, am observat ca pasarea se misca foarte bine si acum o eliberam si va pleca in natura, acolo unde ii este locul. E o pasare adulta, a primit si un inel cu un cod unic pe baza caruia va putea fi identificata oriunde in lume. Nu are de ce sa nu reziste. Ciufii de padure intra iarna in orase unde gasesc mai usor de mancare. Nu temperatura scazuta e o problema pentru animale pe timpul iernii, ci lipsa hranei, dar in cazul ciufului de padure asta nu este o problema. E o specie protejata, dar nu e o pasare rara", a declarat Komaromi Reka, de la Centrul de Reabilitare a animalelor salbatice.

Biologul Hegely Zsolt a aratat ca ciuful de padure este o specie de bufnite (rapitoare de noapte), fiind protejata ca toate celelalte specii de pasari rapitoare din tara.

"Se misca si ziua, dar vaneaza doar noaptea. Zona in care traieste trebuie sa fie un loc mai ferit de oameni, cu un deranj antropic minim. Ciufii de padure, daca vor sa intre in localitati, gasesc acele zone propice si se descurca. Specia cuibareste in interiorul orasului Targu Mures, in cuiburi de cotofene. Acestia mananca soareci, care este hrana de baza a speciei", a precizat Hegely Zsolt.

Responsabilul cu presa al Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus" din Targu Mures, Iulia Vizi, a precizat ca centrul de reabilitare are doua "clinici", la Targu Mures sunt tinute pasarile si animalele care au nevoie de ingrijire zilnica, iar in Sansimion sunt acele exemplare care sunt pregatite de eliberare.

Potrivit Iuliei Vizi, eliberarea ciufului de padure a dat startul celei de-a treia campanii de monitorizare a acestei specii.

Citeste si:
Polițist erou în Mureș: Ajută bătrânii, iar de sărbători se va...
Polițist erou în Mureș: Ajută...

"Astazi lansam, in al treilea an consecutiv, monitorizarea ciufilor de padure. Se face in aceasta perioada pentru ca acum se retrag catre localitati, unde temperatura este mai ridicata, monitorizarea va avea loc intre 21 decembrie si 31 ianuarie. Suntem peste 50 de voluntari si numaram ciufii, care stau ca niste globuri in copacii din preajma institutiilor situate in zone mai linistite", a precizat Iulia Vizi.

Centrul de Reabilitare a Animalelor Salbatice ingrijeste si anual peste 200 de pasari si animale.

Sursa: Agerpres.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.