Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca, in cazul in care vor fi adoptate propunerile de modificare si completare a Codurilor penale, in unele situatii orice ancheta va fi deschisa va fi fara eficienta, iar lupta cu coruptia nu va mai fi aceeasi.

"Atunci cand doresti sa ai eficienta in lupta anticoruptie sunt importante trei premise - independenta sistemului judiciar, o legislatie potrivita care sa-i ofere instrumente investigative pentru a descoperi si a dovedi acest tip de fapte si nu in ultimul rand (...) o structura specializata pentru a aborda un anumit gen de infractionalitate. Daca vorbim de lupta cu coruptia, eliminarea independentei procurorilor si limitarea capacitatilor investigative in a descoperi si a dovedi astfel de fapte cu siguranta va avea un efect grav asupra descoperirii faptelor de coruptie in Romania. Cu siguranta eficienta in lupta cu coruptia nu va mai fi aceeasi", a declarat joi, pentru Agerpres, Laura Codruta Kovesi.

Intrebata daca respectivele propuneri vor intra in vigoare in formula actuala, cum isi vor desfasura procurorii activitatea, Laura Codruta Kovesi a raspuns: "Va fi extrem de dificil pentru ca posibilitatile investigatiilor vor fi destul de mult reduse si in unele situatii orice ancheta va fi deschisa va fi fara eficienta. (...) Exista o propunere prin care procurorii sa fie privati de un instrument indispensabil in investigarea infractiunilor, si anume accesarea rapida a unor baze de date. Imaginati-va daca se comite o infractiune de omor in spatiul public si criminalul paraseste locul faptei cu o masina, un procuror sau un politist in prezent poate verifica prin acces la baze de date cine este proprietarul masinii pentru a incerca sa identifice autorul faptei, ori acest lucru nu se va mai putea face, ei nu vor mai putea actiona rapid, cu operativitate si nu o sa mai poti administra probe in timp real si rapid pentru a identifica autorul faptei".

Cu privire la propunerile de modificare privind comunicarea informatiilor din dosare in timpul efectuarii urmaririi penale, Kovesi a spus ca acestea vor ingradi sau ingreuna accesul cetatenilor la informatii de interes public.

"Din punctul nostru de vedere, al institutiei, avem obligatia de a comunica acele informatii care sunt de interes pentru public, dar modificarile care sunt propuse vor ingradi sau vor ingreuna accesul cetatenilor la informatii de interes public, pentru ca noi nu vom mai avea voie sa furnizam absolut nicio informatie in legatura cu anchetele pe care le desfasuram si atunci cand vor fi invinuite persoane care detin anumite functii in stat, nu se va mai putea spune pentru ce sunt invinuite, pentru ce au fost trimise in judecata sau ce masuri s-au dispus", a declarat Kovesi.

Ea a adaugat ca invocarea directivei europene in aceasta situatie este un pretext pentru a limita capacitatea investigatorilor de a dovedi fapte.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

"In opinia noastra, invocarea acestei directive a Parlamentului European si a Consiliului din 2016 este folosita doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea investigatorilor de a descoperi si a dovedi fapte penale. Scopul acestor modificari nu are nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie, pentru ca in realitate toate garantiile pe care le implica Directiva Uniunii Europene din 2016 sunt deja prevazute in legislatia interna, atat in ceea ce priveste prezumtia de de nevinovatie cat si dreptul de a fi prezent in cadrul procedurilor penale", a aratat procurorul-sef al DNA.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.