Iarna bate la usa si nu vine doar cu vacante de sarbatori si intalniri cu cei dragi. Frigul, zapada si viscolul sunt trei lucruri pe care oricine trebuie sa le ia in calcul, fie ca locuieste la bloc sau casa, fie ca obisnuieste sa isi petreaca majoritatea timpului in masina, pe drumuri. Tocmai din acest motiv este extrem de important ca fiecare sa trateze cu maxima responsabilitate venirea sezonului rece si sa se pregateasca din toate punctele de vedere.

8 capcane care va pot lua prin surprindere in aceasta iarna:

1. Penele de curent
Penele de curent sunt des intalnite in multe zone urbane sau rurale pe timpul iernii. Cum caderile masive de zapada pot afecta sistemul electric centralizat, pentru a asigura incalzirea in locuinta si pastrarea alimentelor in conditii normale, un generator de curent poate fi de un urias ajutor. O astfel de solutie este ideala si pentru cei care au firme sau afaceri care necesita alimentarea fara intrerupere a energiei electrice.

2. Drumurile blocate
Paturile cu incalzire, sacii de dormit si chiar corturile pot fi de mare ajutor in cazul unei ierni geroase, daca ramaneti inzapeziti pe un drum blocat. Este periculos sa dormiti intr-o masina cu motorul pornit si exista si riscul de a ramane fara combustibil cu care sa va intoarceti acasa. De asemenea, mergeti mereu la drum avand la voi apa suficienta si gustari, in cazul in care va treziti inconjurati de zapada pe un drum impracticabil.

3. Zonele izolate
Bateria externa e o investitie minima care poate fi de un urias ajutor intr-o situatie critica. Un astfel de accesoriu va poate da acel timp suplimentar sa contactati pe cineva sa va ajute atunci cand ramaneti intr-o zona izolata din cauza zapezii si viscolului. Un simplu telefon poate face diferenta intre salvarea pe care o asteptati si un scenariu mult mai grav.

4. Poleiul
Din portbagajul masinii nu trebuie sa lipseasca pe timpul iernii un sac de sare, unul de nisip si o lopata. Cauciucurile trebuie sa fie de iarna si schimbate la 2 ani, lanturile trebuie sa fie montate acolo unde exista drumuri cu zapada, iar roata de rezerva trebuie verificata regulat. Daca drumul este cu adevarat impracticabil, faceti tot posibilul sa il evitati, fie cautand rute alternative, fie alegand sa plecati intr-o alta zi, dupa ce soseaua a fost curatata de autoritati.

5. Gerul

Hainele de munte nu trebuie sa fie doar pentru munte. Intampinati gerul cu solutii de incalzire rapide, precum un termos cu ceai fierbinte, bocanci caldurosi prin care sa nu se strecoare apa, pantaloni de schi, pulover gros, o geaca de iarna, caciula, fularul si manusile. Par indicatii banale, dar de multe ori ignorate. Chiar si daca stati la oras, e important sa va imbracati corespunzator acestui sezon. Frigul poate provoca afectiuni de sanatate extrem de serioase.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

6. Masina
Am vorbit despre drumuri si probleme pe care le puteti intampina pe sosele, insa exista riscuri si pentru cei care aleg sa-si lase masinile in fata blocului sau in curtea casei. Asigurati-va ca porniti masina in fiecare zi, cat sa se incalzeasca si nu lasati niciodata ca zapada sa inghete pe automobil. Ati putea avea apoi probleme cu bateria, iar pe caroserie ar putea aparea petele de rugina.

7. Vizibilitatea scazuta
Schimbati inainte de venirea iernii stergatoarele masinii si folositi lichid de parbriz care rezista la temperaturi scazute. Atunci cand plecati la drum, luati un GPS, care va poate ajuta in momentele in care vizibilitatea este scazuta si nu stiti unde va aflati cu exactitate. Placutele de frana trebuie sa fie schimbate inainte de prima zapada.

8. Accidentele
Gheata sau gerul pot provoca accidente neplacute, chiar si in ciuda unei atentii sporite. Din acest motiv, purtati intotdeauna in masina o trusa medicala pentru urgente si urmati un curs de prim ajutor.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

Conditiile meteo nefavorabile nu pot fi oprite pe timpul iernii, dar pot fi tratate cu reponsabilitate. Un grad mai ridicat de atentie va poate salva din situatii extrem de delicate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.