Refluxul gastroesofagian este una dintre afectiunile des intalnite in randul populatiei adulte, strans legata de stilul de viata si alimentatie. Mancarea bogata in grasimi si consumul de bauturi carbogazoase au fost frecvent asociate cu aparitia refluxului gastroesofagian.

Berea s-a dovedit insa a avea un efect diferit. Fiind obtinuta in urma unui proces de fermentare, berea a suscitat interesul cercetatorilor Universitatii Complutense din Madrid care in colaborare cu centrul de informare Cerveza y Salud din Spania si-au propus sa distruga mitul care asocia inclusiv consumul de bere cu disconfortul digestiv si acumularea de gaze intestinale in exces.

Astfel, in perioada 2014 - 2016 a fost analizat consumul moderat de bere in relatie cu trei dimensiuni: evaluarea simptomelor digestive, acomodarea gastrica si evaluarea refluxului gastroesofagian.

Potrivit unui comunicat remis 9am, cercetarea a fost realizata pe un grup format din 30 adulti sanatosi, cu varste de peste 18 ani, care nu prezentau simptome digestive frecvente sau reflux gastroesofagian. Obiectivul principal al studiului a urmarit sa identifice potentiala asociere a consumului moderat de bere cu sau fara alcool cu urmatoarele simptome digestive: aciditate gastrica, regurgitatie sau satietate precoce in perioada postprandiala.

Rezultatele au aratat ca berea, cu sau fara alcool, nu provoaca simptome ale sindromului dispeptic (greata, jena epigastrica, hiperaciditate, arsuri gastrice, balonare, regurgitatii) sau tulburari gastrointestinale atunci cand este consumata moderat. De asemenea, nu modifica refluxul gastroesofagian postprandial atunci cand este consumata moderat, inainte de pranz sau cina.

"Concluziile acestui proiect sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea domeniului de cercetare, in ansamblu, dar si pentru demersul nostru de a furniza informatii valoroase cu privire la rolul pe care consumul moderat de bere il are pentru organism. Iata ca, dupa ce mitul burtii de bere a fost contrazis de rezultatele unui studiu derulat in Romania, cercetatorii spanioli demonteaza un alt mit – acela ca berea, o bautura fermentata, provoaca reflux gastroesofagian", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Un consum moderat de bere inseamna 330 ml/zi pentru femei sau 660 ml/zi pentru barbati. Consumata moderat si responsabil, berea poate face parte dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.