Proteste fata de OUG de modificare a Codului Fiscal, precum si fata de proiectele de modificare a legilor justitiei au avut loc duminica seara.

Update 22:21- La Cluj au iesit in strada aproape 2.000 de oameni, la Timisoara- circa o mie, iar la Brasov – 700, scrie digi24.ro.

Update 21:14-
Manifestantii au plecat duminica din fata sediului PSD, o mica parte revenind in Piata Victoriei. Un barbat fost amendat pentru ca a aruncat cu un sul de hartie igienica in curtea sediului PSD, iar alte doua persoane au fost duse la sectie pentru legitimare. Barbatul amendat a precizat ca a primit o amenda de 300 de lei, in timp ce miercuri seara, cand a aruncat cu suluri de hartie igienica in sediul Guvernului amenda a fost mai mare, de 350 de lei.

Update 20:04- Cei aproximativ 1000 de oameni adunati duminica in Piata Victoriei din Capitala au ajuns sediul PSD. Manifestantii au plecat in mars din piata dupa cateva dispute cu jandarmii, care dupa ce s-au asigurat ca exita culoarul necesar deplasarii, au incadrat coloana de manifestanti insotind-o pana la sediul PSD din Kiseleff.

La sediul PSD, manifestantii scandeaza "Rusine!" si "PSD - Ciuma Rosie!". si "Hotii!", "Cuib de hoti si de mafioti", huiduind.

Update 19:43- Aproximativ o suta de persoane protesteaza la Iasi, in Piata Unirii din municipiu, purtand steaguri tricolore, dar si ale Uniunii Europene si SUA. Oamenii scandeaza "PSD, ciuma rosie", "Hotii, Hotii", "Legile voastre, niste dezastre" si "Nu la guvernare, Dragnea la inchisoare".

Update 19:35
- Cateva sute de persoane s-au adunat duminica in Piata Victoriei din Capitala. Si in tara si in diaspora sunt anuntate manifestatii. Protestatarii au drapele si pancarte si scandeaza "Hotii!", "CCR - Sluga PSD" si "Pilonul ll nu e pentru voi", "PSD - ciuma rosie" si "Nu vrem sa fim o natie de hoti".

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

In Galati, aproximativ 40 de persoane protesteaza in fata Prefecturii si scandeaza "Ne-am saturat sa fim o natie de hoti", "Hotii", "Kovesi, nu uita/Galatiul e de partea ta" si "Guvern de secretare si nulitati penale".

Oamenii au steaguri tricolore si ale UE si au si pancarte pe care scrie, printre altele, "Pe noi ne manipuleaza constiinta".


„OUG de modificare a Codului Fiscal a fost publicata, vineri seara, in Monitorul Oficial. Putem bloca ALDE-PSD sa o puna in practica iesind in strada, in numar cat mai mare. Iesirea in strada este solutia cea mai buna pentru a opri aceste modificari propuse de un guvern iresponsabil si incapabil. Ce fac ei este un atentat la democratie. Duminica ne strangem in Piata Victoriei, pentru a spune ca ne-am saturat, a venit momentul sa plecati”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului din Bucuresti.

Protestatarii ar urma sa se adune in Piata Victoriei din Capitala, iar apoi sa plece catre sediul PSD de pe Kiseleff.

Organizatorii spun ca „sediul PSD nu este un obiectiv militar de siguranta nationala”

Astfel ca manifestantii pot veni cu hartie igienica, facand referire la protestul de miercuri fata de modificarea legilor justitiei, cand jandarmii au incercat sa confiste sulurile de hartie igienica pe care oamenii le adusesera in Piata Victoriei pentru a le arunca spre cladirea Guvernului.

„Guvernarea trebuie sa urmareasca bunastarea cetatenilor, NU interesele proprii. Este responsabilitatea noastra, este viitorul nostru in joc, tine de fiecare dintre noi, este necesar sa luam atitudine si sa nu le mai permitem sa isi bata joc. Vestea buna, Sediul PSD nu este un obiectiv militar de siguranta nationala, asa cum este Guvernul, deci puteti sa aduceti hartie igienica cu voi”, se mai precizeaza in postare.
Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

De asemenea, organizatorii spun ca modificarea Codului Fiscal, OUG care a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, a avut si efecte imediate, precum cresterea euro si cresterea pretului combustibilului.

„Si, pentru ce toate astea, pentru ce sa storci si mai multi bani? Pentru a-i lasa pe corupti cu averile neatinse? (60 de milioane de euro ne datoreaza Dan Voiculescu si inca 114 Radu Mazare. (...) Oare pentru minerul ranit in accidentul din Uricani si decedat din cauza bacteriilor din spital sa fie? Ca sa acorzi pensiile speciale, bonusuri si alte venituri irationale si nejutificate alesilor?”, explica ei.

Proteste si in tara

Alte proteste vor avea loc si in Alba Iulia (in fata prefecturii), Arad (in fata primariei), Alexandria (Casa de Cultura), Baia Mare (Piata Revolutiei), Bistrita (Piata Petru Rares), Brasov (Prefectura), Braila, Constanta (Prefectura), Constanta (Piata Mihai Viteazu), Focsani (Piata Unirii), Galati (Prefectura), Iasi (Piata Unirii), Oradea (Piata Unirii), Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Resita (Centrul civic), Targu Mures (Prefectura), Targu Ocna (primarie) si Timisoara (Piata Victoriei).

„Consideram ca aceste modificari sunt de natura sa afecteze grav independenta justitiei si echilibrul puterilor in stat si servesc doar interesele unui grup restrans de indivizi inculpati sau condamnati penal ajunsi intamplator in pozitii publice. O justitie libera este coloana unui stat de drept, iar noi, romanii, alegem categoric sa traim doar intr-o astfel de tara”, spun organizatorii protestelor din tara despre proiectele de modificare a legilor justitiei.
Citeste si:
Marcel Ciolacu, precizări despre ultimele modificări legislative
Marcel Ciolacu (PSD), despre...

De asemenea, si romanii din diaspora si-au anuntat sustinerea pentru cei de la Bucuresti si din tara, organizand manifestatii asemanatoare si in Berlin (in fata Ambasadei), Birmingham (Centenary Square), Bruxelles (in fata Ambasadei), Glasgow (George Square), Londra, Milano (in fata Consulatului), Munchen (in fata Consulatului), Roma (Piazza dell’Esquilino) si Copenhaga (in fata Ambasadei).

Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, vineri seara, la doua zile de la adoptarea de catre Cabinetul Tudose.

Guvernul arata ca promovarea acestei Ordonante de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost determinata in principal de necesitatea implementarii masurilor din domeniul fiscal cuprinse in programul de guvernare, a elaborarii Legii bugetului asigurarilor sociale de stat si a Legii bugetului de stat pentru anul 2018, a asigurarii predictibilitatii cadrului fiscal aplicabil pentru anul 2018 pentru mediul de afaceri si a introducerii unor masuri de consolidare a incasarilor din domeniul impozitului pe veniturile microintreprinderilor si TVA, precum si de necesitatea reformarii sistemelor sociale publice din Romania in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si de responsabilizare a angajatorilor in ceea ce priveste plata la timp a contributiilor sociale obligatorii datorate atat de catre acestia, cat si de catre angajati.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Una dintre principalele prevederi ale Ordonantei de Urgenta adoptate in sedinta de miercuri a Guvernului este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura contestata mai ales de primari, care spun ca vor ramane fara bani de investitii, iar unele administratii locale ar putea intra in incapacitate de plata, Cabinetul Tudose explicand insa ca masura "are scopul sa reduca presiunea fiscala asupra veniturilor populatiei si, implicit, sa contribuie la cresterea nivelului de trai, precum si sa incurajeze mediul de afaceri, in specialin ceea ce priveste cresterea investitiilor".

In domeniul impozitarii societatilor, Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de miercuri revizuieste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management. In prezent, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale.

Totodata, se includ in acest sistem si persoanele juridice care nu intrau sub incidenta acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurarilor, pietei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc si din domeniul extractiei resurselor naturale), scrie News.ro.

"Masura este benefica mediului de afaceri avand in vedere scaderea sarcinii fiscale si reducerea costurilor aferente calcului si administrarii impozitului", sustine Guvernul.

O alta modificare adusa Codului Fiscal vizeaza majorarea nivelului venitului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala.

OUG privind Codul Fiscal a fost adoptata miercuri intr-o sedinta care s-a desfasurat in timp ce, in Piata Victoriei, cateva sute de persoane protestau fata de masurile care vor fi introduse astfel, in principal fata de transferul platii contributiilor de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a spus, la inceputul sedintei din Guvern, ca este ”o inflamare excesiva” a opiniei publice, el sustinand ca masurile privind externalizarea profitului ”au inflamat niste multinationale”.

Printr-un mesaj postat, joi, pe Facebook, premierul a transmis ca masurile fiscale sunt sustenabile si vor produce efecte pozitive pentru Romania, inclusiv pensii mai mari.

"Masurile fiscale adoptate ieri sunt sustenabile si vor produce efecte pozitive pentru Romania, inclusiv pensii mai mari. Va asigur ca vom avea suficienti bani pentru a ne indeplini atat programul social de crestere a veniturilor cetatenilor, cat si investitiile in infrastructura rutiera, sanatate si educatie. Nu ne lasam impresionati de cei care vor sa scoata banii din Romania. Fac profit pe contributia romanilor, au venit in Romania pentru mediul de afaceri favorabil, atunci sa ne respecte pentru ca si noi ii respectam! Fac profit aici, atunci sa plateasca aici!", a scris Tudose.

Noile modificari fiscale sunt criticate de catre sindicate si patronate, deopotriva, precum si de catre presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca "marea revolutie fiscala" se transforma intr-o "bulversare fiscala" ce va baga Romania "intr-o aventura economica si fiscala cu final trist".

PNL a anuntat in urma cu cateva zile ca initiaza motiune de cenzura si organizeaza proteste in strada, urmare a masurilor fiscale adoptate de Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.