Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, luni, achitarea fostului ministru Vasile Blaga, acuzat de trafic de influenta dupa ce ar fi primit prin interpusi 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan, in dosarul finantarii ilegale a campaniei electorale a PDL. Decizia instantei nu este definitiva.

De asemenea, magistratii au decis ridicarea sechestrului asigurator dispus in cursul urmaririi penale in cazul fostului ministru, asupra unor bunuri si bani pana la concurenta sumei de 700.000 de euro.

"Achita pe inculpatul Blaga Vasile sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta. Ridica sechestrul asigurator dispus in cursul urmaririi penale", este decizia luata luni de Tribunalul Bucuresti, potrivit News.ro.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel.

La ultimul termen al procesului, din 20 octombrie, au fost audiati, in calitate de martori, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, si fostul ministru Adriean Videanu, fosi lideri ai PDL. In sala de judecata s-a aflat si Vasile Blaga, care a sustinut din nou ca este nevinovat si ca nu exista probe care sa il incrimineze.

Emil Boc le-a spus magistratilor Tribunalului Bucuresti ca donatiile la PDL se faceau la sediul partidului, la casierie si ca niciodata nu i s-a conditionat cuiva numirea intr-o functie de plata unei sume de bani si le-a relatat magistratilor care era procedura de numire in functii, inclusiv pentru ministri.

"Organizatiile judetene puteau face recomandari pentru ministri, secretari de stat si alte functii, insa PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate in functie de profesionalism. Pentru propunerile in functiile de conducere in companiile nationale, ultimul cuvant il aveau ministrii de resort, care puteau sa accepte sau sa refuze. Au fost situatii cand au fost mai multe propuneri, dar si nemultumiri din partea unora sau altora pentru o functie, insa ele au fost lasate la decizia comisiilor de specialitate din partid si a ministrilor. Nu exista ca cineva sa vina si sa spuna: nu ma intereseaza ce vreti voi, eu vreau sa fie numit X", a afirmat fostul premier Emil Boc.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

El a mai spus, raspunzand unei intrebari a judecatorului, ca atunci cand a ajuns la PDL exista o regula - donatiile se faceau exclusiv la casieria partidului din sediul aflat pe Aleea Modrogan nr 1 si erau eliberate chitante, mentionate in rapoartele finale ale partidului pentru controalele Curtii de Conturi.

Intrebat de judecator despre declaratiile lui Gheorghe Stefan, potrivit carora in PDL ajungeau bani de la firmele care castigau contracte cu companiile nationale si ca el a predat personal bani la partid, Boc a spus ca nu are cunostinta despre asa ceva si ca fostul primar din Piatra Neamt avea propuneri pentru mai multe functii, dar nu intotdeauna erau acceptate de partid.

"Nu am cunostinta de astfel de sume de bani. Gheorghe Stefan era un om care a avut performanta politica, dar nu imi face placere sa spun mai multe lucruri. Organizatia PDL din Neamt era in primele cinci organizatii ca performanta in alegeri, iar el era membru in BPN si vicepresedinte al PDL. Era preocupat si de alte activitati colaterale politicii, de fotbal, de exemplu. El avea propuneri pentru mai multe functii, dar nu intotdeauna acceptate de partid", a afirmat Boc la Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:
Donald Trump a fost achitat de Congresul SUA. Care vor fi consecințele
Donald Trump a fost achitat...

La randul lui, Adriean Videanu a afirmat ca in partid exista "o structura institutionala foarte bine pusa la punct", explicand si modul in care se faceau numirile in functiile de conducere de la companiile de stat - filialele partidului care aveau cele mai bune rezultate in alegeri erau recompensate prin dreptul de a propune oamenii pentru aceste posturi.

La termenul din 6 octombrie, a fost audiata la Tribunalul Bucuresti si Elena Udrea. Ea le-a spus magistratilor ca, "de regula”, il ruga pe fostul ei sot, Dorin Cocos, sa contribuie cu bani pentru PDL si ca au existat cazuri in care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide in acelasi timp. Fostul ministru a mai aratat ca numirile in functiile de conducere ale companiilor de stat se faceau la propunerile unor membri de partid.

In dosarul finantarii ilegale a PDL, in 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pe care il acuza de trafic de influenta, pentru ca, in perioada 2011-2012, cand era secretar general al PDL si senator, ar fi primit in patru randuri, printr-un interpus, 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca banii ajunsi la PDL in urma intelegerilor intre Blaga, Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila erau scosi prin intermediul unor firme de tip "fantoma” ai caror administratori, martori in dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse intre 200 si 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat in acest dosar mai multe firme "fantoma” folosite pentru a scoate banii proveniti din contractul dintre o companie nationala din domeniul energiei si Romsys, astfel incat sumele, a caror valoare totala se ridica la 10 milioane de lei, sa ajunga la PDL.

Potrivit anchetatorilor, una dintre companiile care au incheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al carui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamt este cel care a pus la punct intregul mecanism prin care peste doua milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind si cel care s-a ocupat de gasirea firmelor care sa subcontracteze pe hartie serviciile prevazute in acele contracte si care sa scoate din banci banii.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

In 20 aprilie, fostul vicepresedinte al PDL Gheorghe Stefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce a recunoscut ca a facut trafic de influenta si si-a folosit functia pentru a obtine ilegal bani pentru partid.

Instanta a mai dispus ca de la Gheorghe Stefan sa fie confiscata suma de 1.650.000 de euro si a mentinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Stefan, pana la concurenta sumei de 2.350.000 de euro.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2012, Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al PDL, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, ”si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana”.

In aceeasi perioada, Gheorghe Stefan ”i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT”, potrivit DNA.

In paralel, Gheorghe Stefan i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru partidul din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunostea dinainte mecanismul descris anterior si cu care a fost de acord, sustin procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.