Pregatirea gradinii pentru iarna si primavara incepe de pe acum. Desi pare ca nu mai sunt multe de facut, solul este inca activ inainte de momentul inghetului si aici trebuie sa se concentreze atentia. De aceeasi atentie are nevoie insa si curtea, in special daca ai plantat gazon sau iarba.

Cand vorbesc despre lucrarile care pregatesc gradina pentru sezonul rece, americanilor le place sa foloseasca frecvent expresia: a trimite gradina la somn. Ce-i drept, cele mai multe lucrari care se intampla acum sunt menite sa lase loc de pauza pentru cateva luni. Iata ce poti face acum, pentru o gradina frumoasa si roditoare in urmatorul an:

1. In primul rand, nu trebuie sa inchizi cu totul “pravalia”: daca se anunta o toamna tarzie, vei dori sa te bucuri in continuare de soare, de aceea este important sa echipezi curtea, terasa sau foisorul in asa fel incat sa iti poti prelungi sederea aici. Poti instala incalzitoare pentru terasa cu putere calorica mare, felinare si paturi din tesaturi groase, pentru canapele si scaune.

2.
Nu strange imediat frunzele cazute pe iarba, ci treci cu masina de tuns peste ele. Acest lucru va oferi gradinii tale o doza suplimentara de nutrienti.

3.
Daca este vorba despre o cantitate mare de frunze, incepe sa le strangi, fara a le arunca insa pe toate. O parte dintre ele pot fi pastrate pentru a realiza compostul de gradina, adica un amestec de resturi vegetale (frunze, crengi, rumegus) cu rol de ingrasamant natural. Compostul poate fi pastrat intr-o cutie de lemn ferita de precipitatii.

4. Inlatura din gradina buruienile si partile ofilite ale plantelor, dar si ceea ce a mai ramas din ingrasamantul vechi.

5. Dupa ce ai indepartat toate resturile de la suprafata solului, poti trece la pasul urmator: aplicarea unui fertilizator pentru gazon, special conceput pentru sezonul de iarna.

6. Nu renunta curand la tunderea gazonului
, care poate fi improspatat o data la 10-14 zile. Cu toate ca temperaturile scad, iarba continua sa creasca intr-un ritm lent, unele tipuri de gazon preferand chiar temperaturile scazute.

7.
Un alt pas esential in aceasta perioada este aerisirea gazonului, care poate fi realizata cu ajutorul unui utilaj special, cu lame ascutite, ce intra in sol la adancimea de aproximativ 1-2 cm, realizand aici canale de aer. Aceasta procedura asigura un nivel crescut de umiditate, oxigen si nutrienti si o mai buna dezvoltare a radacinilor.

8.
Spre finalul lunii noiembrie, poti incepe sa pui deoparte sistemele de udare, pentru a le feri de inghet.

9. Daca vremea se mentine insa blanda chiar si la inceputul iernii, este recomandat sa continui sa uzi gradina la un interval de 2-3 saptamani,
in functie de cantitatea de precipitatii.

Citeste si:
Cum pregătești gradina pentru iarna - sfaturi și recomandări
Cum pregătești gradina pentru...

10. Protejeaza unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat, acoperind-o cu o prelata rezistenta la apa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.