Traian Basescu spune ca anularea vizitei presedintelui Klaus Iohannis in Ucraina si respingerea vizitei la Bucuresti a presedintelui Parlamentului Ucrainei reprezinta o mare eroare politica, in conditiile in care noua lege a educatiei inca nu a fost promulgata, apreciind ca inca era timp pentru discutii si negocieri la nivelul celor doi sefi de stat.

"Anularea vizitei presedintelui Iohannis in Ukraina si respingerea vizitei la Bucuresti a presedintelui Parlamentului Ukrainei reprezinta o mare eroare politica, in conditiile in care noua lege a educatiei inca nu a fost promulgata. La limita, dar inca era timp pentru discutii si negocieri la nivelul celor doi sefi de stat, iar dupa discutiile bilaterale, la declaratia comuna in fata presei, presedintele Romaniei trebuia sa exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere sustinut in discutii si concluziile la care s-a ajuns", scrie Basescu, duminica, pe Facebook.

El spune ca putea fi un mare succes sau un mare esec, dar romanii din Ucraina ar fi stiut ca presedintele Romaniei i-a aparat pana la capat.

"Din pacate, anuland vizita, am parasit bosumflati «campul de batalie» inainte de a trage «ultimul cartus». Eu l-as fi tras, chiar daca sansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor cand aperi interesele romanilor din afara frontierelor", afirma fostul presedinte, care considera ca anularea vizitei ar fi fost justificata daca presedintele Ucrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educatiei.


Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, ca, in urma adoptarii noii legi a educatiei din Ucraina, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale, si-a anulat vizita pe care o avea programata in luna octombrie in aceasta tara, ceea ce i-a si comunicat direct presedintelui Porosenko, pe care l-a intalnit la Adunarea Generala a ONU. Iohannis a subliniat ca amanarea unei vizite prezidentiale este un semnal diplomatic ”extrem, extrem de dur”.

Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei, care, fara sa anunte partenerii, si noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, dupa parerea noastra, contravine bunelor intentii reciproce si, practic, aceasta lege, daca va intra in vigoare, va limita drastic accesul minoritatilor la educatia in limba materna. Si pe noi ne doare acest lucru, avem foarte multi romani in Ucraina si pot sa va spun, asa, in premiera, ca ideea mea cu vizita in Ucraina a fost, de fapt, sa mergem impreuna in zona Bucovinei ucrainene, unde sunt multi romani, ca sa subliniem ca ne preocupa”, a spus seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

El a adaugat ca aceasta lege a venit intr-un moment foarte nepotrivit, si intreaga abordare, in opinia sa, trebuie pusa in discutie.

Cum ne afecteaza noua lege a Educatiei din Ucraina

Noua lege a educatiei din Ucraina - care va fi trimisa pentru promulgare presedintelui Petro Porosenko - prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027-in clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.

Citeste si:
Cultele religioase cer ca Religia să fie materie opțională la...
Cultele religioase cer ca...

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.