Curtea de Apel Bucuresti judeca vineri cererea de intrerupere a executarii pedepsei din motive medicale formulata de tortionarul Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii.

Primul termen in acest caz a fost in 18 august, insa instanta a decis ca Institutul de Medicina Legala Mina Minovici sa faca o expertiza medicala si sa stabileasca daca Visinescu poate fi tratat in reteaua medicala a sistemului penitenciar. La acel termen Visinescu nu a fost prezent in sala de judecata.

Avocatul sau a depus dosarul medical al clientului sau, dupa care judecatorul a pus in discutie efectuarea unei expertize medico legale care sa precizeze daca Visinescu sufera de o boala care nu poate fi tratata in regim de detentie.

Aparatorul acestuia a declarat ca este de acord cu aceasta expertiza si a mai precizat ca in acest moment, fostul comandant de penitenciar are nevoie de insotitor permanent.

Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii

Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost condamnat definitiv, in 10 februarie 2016, la 20 de ani de inchisoare in dosarul in care a fost gasit vinovat de crime impotriva umanitatii, decizia fiind o premiera din punct de vedere judiciar. Visinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani in urma.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Visinescu ca, in perioada 1956-1963, cand a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a luat masuri de persecutare a detinutilor politici incarcerati.

Anchetatorii au identificat 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in mandatul lui Visinescu. Doisprezece detinuti politici au murit in perioada in care penitenciarul a fost condus de Visinescu.

Detinutii erau torturati fizic si psihic, nu primeau medicamente si ingrijire medicala, iar regimul impus de Visinescu nu asigura conditiile minime de supravietuire pe termen lung.

"Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate", potrivit procurorilor, informeaza News.ro.

Citeste si:
Elena Udrea ar putea ieși din închisoare în luna septembrie
Elena Udrea ar putea ieși din...

Alexandru Visinescu a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.