Majoritatea medicilor de familie din Arad cer introducerea vaccinarii obligatorii, opiniile fiind exprimate in contextul numeroaselor controale efectuate de Directia de Sanatate Publica (DSP) care vizeaza si respectarea calendarului de imunizare. Unele cabinete au primit sanctiuni pentru ca au o acoperire vaccinala mica, insa medicii sustin ca parintii refuza sa imunizeze copiii.

Responsabilii DSP Arad au efectuat, de la inceputul anului, aproape o suta de actiuni de control in cabinetele de medicina de familie din judet, vazand si respectarea calendarului de vaccinare a copiilor.

Purtatorul de cuvant al institutiei, Daniela Cirnatu, a declarat, marti, ca in urma controalelor au fost aplicate 20 de amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, dar si 28 de avertismente, majoritatea sanctiunilor vizand probleme in gestionarea deseurilor medicale, lipsa substantelor dezinfectante si nerespectarea calendarului de vaccinare.

In cazul a doua cabinete de medicina de familie, activitatea a fost suspendata pentru ca nu erau racordate la reteaua de apa potabila.

Unii dintre medicii care au o acoperire vaccinala mica afirma ca au mers acasa la copiii de pe listele de vaccinare, insa in multe cazuri parintii nu au acceptat imunizarea. Unii au promis ca vor merge ulterior la cabinete, dar nu au facut-o, insa exista si numeroase cazuri in care copiii au fost dusi din tara, la parintii lor care lucreaza in strainatate, in general in Spania, Italia si Germania, astfel ca nu au fost vaccinati.

In urma controalelor DSP, majoritatea medicilor de familie au solicitat introducerea vaccinarii obligatorii, invocand ca nu au posibilitati legale de constrangere a parintilor.

Reprezenzantii Societatii de Medicina de Familie (SMF) Arad spun ca autoritatile pun presiune pe medici sa creasca rata imunizarii, adesea acestia fiind amenintati cu sanctiuni.

Si eu am fost amenintat ca, daca nu cresc rata vaccinarii, voi fi amendat, dar cred ca nu este abordarea corecta. Nu avem metode legale de constrangere, de aceea sustinem introducerea vaccinarii obligatorii. Rolul vaccinului nu este doar de aparare in fata bolilor, dar si de a crea o bariera in jurul celor care nu pot fi vaccinati pentru ca au contraindicatii, fiind bolnavi cronici sau cu diverse malformatii. Vaccinarea e o problema de siguranta nationala si trebuie tratata ca atare”, a declarat, pentru News.ro, presedintele SMF Arad, Adrian Darabantiu, potrivit News.ro.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Pe de alta parte, reprezentantii DSP Arad au anuntat ca acoperirea vaccinala a crescut substantial in ultimele luni, in urma a numeroase campanii care au fost derulate in judet.

Astfel, in prezent acoperirea vaccinala in cazul rujeolei a ajuns la 90 la suta, in timp ce, in primavara, cea mai buna rata de vaccinare era de 81 la suta, in cazul grupei de varsta de 18 luni. La copiii de 8 - 9 ani, doar 63 la suta erau vaccinati.

Judetul Arad se afla pe locul trei in topul celor care au inregistrat cele mai multe cazuri de rujeola, de la debutul epidemiei. Pana in prezent, au fost inregistrate aproximativ 1.020 de imbolnaviri, iar sase persoane si-au pierdut viata din cauza complicatiilor, majoritatea nevaccinate.

La nivel national, numarul imbolnavirilor este de peste 9100, fiind inregistrate 34 de decese.

In urma cu o luna, Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligatia vaccinarii copiilor. Lgea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2018, iar potrivit acesteia, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

La inscrierea in unitatile de invatamant va fi solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului si hepatitei B.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.