Oricate motive am avea sa fim nemultumiti de situatia Romaniei, o tara in care se construieste, chiar daca nu autostrazi, si in care tot mai multi tineri decid sa ia calea antreprenoriatului, in ciuda dificultatilor pe care le intampina, nu poate fi una condamnata sa bata pasul pe loc.

Daca ne uitam peste cateva cifre si informatii referitoare la evolutia Romaniei in ultimii 20-25 de ani, vom ramane cu cateva concluzii interesante:

1. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 1997, in Romania erau infiintate aproximativ 50.000 de firme noi. Incepand cu anul 2003, numarul intreprinderilor nou create depaseste suta de mii, anual, o crestere importanta inregistrandu-se in intervalul 2004-2008. Firme noi au fost infiintate si in perioada crizei financiare, o scadere semnificativa fiind observata mai degraba in anul 2014.

2. Graficul domeniilor spre care se indreapta romanii interesati sa isi deschida o afacere a cunoscut schimbari importante, din anii ‘90 si pana astazi. Cu unele exceptii, cum ar fi comertul, domeniu care a functionat de multe ori ca rampa de lansare in business. Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de birouri, povesteste ca a intrat in afaceri in urma cu mai bine de douazeci de ani, prin intermediul retailului electronic, pentru ca a intuit nevoia de tehnologie pe o piata atat de noua ca Romania acelor ani, ca mai apoi sa se orienteze spre constructii si comunicatii si sa investeasca in West Gate si Novo Park.

3. PIB-ul Romaniei, pe cap de locuitor, a crescut de patru ori, incepand cu anul 1998, potrivit datelor Bancii Mondiale. Anul trecut, Romania era a doua cea mai dinamica economie din Europa, fiind surclasata doar de Irlanda.

4. Daca in anul 2000 productia agricola cunostea un declin, in timp ce populatia ocupata in agricultura era de 3,5 milioane, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in prezent, numarul lucratorilor in agricultura este mult mai mic, in schimb, Romania a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeana (date din luna mai 2017). Culturile agricole care ne fac unul dintre cei mai importanti producatori la nivel european sau mondial sunt rapita, floarea soarelui, graul, porumbul, dar si vita-de-vie.

5. In schimb, infrastructura rutiera nu a evoluat foarte mult in ultimii 20 de ani: Romania are putin peste 700 km de autostrada, conform datelor Institutului National de Statistica. Anul trecut, nu a fost inaugurat niciun kilometru de autostrada, insa pana la sfarsitul acestui an, este asteptata finalizarea a 90 de km functionali si a lucrarilor de modernizare pentru o serie de drumuri nationale.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.