Social 25 Iulie 2017 16:29 de Clara Vacaru
Romania a aprobat, in ultimii 8-10 ani, doar 50 de medicamente noi, comparativ cu 650 aprobate in Uniunea Europeana, atrage atentia, marti, Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.

"Fondurile alocate pentru sistemul de sanatate trebuie cheltuite in mod eficient si intelept; au existat numeroase situatii, amplu investigate de presa si de autoritatile competente, in care fondurile alocate pentru achizitiile din domeniul sanatatii nu au fost cheltuite corespunzator. Fondurile trebuie alocate si cheltuite transparent si pe baza unor criterii de performanta", se spune in document, potrivit AGERPRES.

FIC recomanda cresterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe masuri obiective prin extinderea bazei de contributie pentru bugetul FNUASS sau alte actiuni de transparentizare. De asemenea, infrastructura sistemului de sanatate trebuie modernizata rapid in Romania, autoritatile trebuind sa accepte ca fondurile disponibile nu acopera toate nevoile si, astfel, este necesara prioritizarea cheltuielilor.

"Desi in ultimii ani bugetul pentru sanatate a crescut, nivelul fondurilor alocate pentru infrastructura si echipamente a ramas constant. In acelasi timp, bugetul pentru medicamente (BaT) a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul al IV-lea al anului 2011 si a fost mentinut la acel nivel in ultimii ani, de aceea recomandam cresterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe masuri obiective prin extinderea bazei de contributie pentru bugetul FNUASS sau alte actiuni de transparentizare", mentioneaza investitorii straini.

In plus, pe termen lung este necesar un cadru predictibil si transparent pentru finantarea sistemului de sanatate, precum si imbunatatirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat in Romania.

FIC: Pacientii trebuie sa aiba acces la medicamente in timp util

"Tratamentele medicale trebuie sa ramana pe piata din Romania si pacientii trebuie sa aiba acces la acestea in timp util pentru a nu le afecta starea de sanatate. Pacientii trebuie sa aiba acces rapid la medicamente si terapii inovative conform standardelor UE, Romania fiind cu mult sub aceste standarde. In ultimii 8-10 ani, Romania a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate in UE", atrage atentia FIC.
Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

In opinia acestora, cetatenii trebuie sa aiba acces la tratamente inovatoare si standarde rezonabile, fara discriminari.

In alta ordine de idei, Consiliul Investitorilor Straini subliniaza ca speranta de viata in Romania este mai mica decat media europeana si se asteapta imbatranirea populatiei, astfel incat ponderea cetatenilor peste 50 ani sa creasca de la 36% in 2015 la 43% in 2020.

"De notat ca indicele de imbatranire al Romaniei s-a deteriorat cu 39,7% in ultimii 13 ani, urcand de la 80,2 in 2003 la 112,1 in 2016", se mai spune in scrisoare.

In plus, speranta de viata este mai mica decat media europeana, fiind de 79,05 ani pentru femei si 72,09 ani pentru barbati versus 83,6 ani femei si 78,1 ani barbati in Europa, iar rata mortalitatii infantile este cea mai mare din UE — 8,4/1.000 in Romania versus 3,7/1.000 media UE in anul 2014.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

"Toti acesti factori subliniaza nevoia pentru preventie, educatie, finantare, eficienta si calitate a sistemului de sanatate. Pe termen lung, acestea s-ar traduce prin cetateni sanatosi si crestere economica sustenabila. FIC considera ca masurile care privesc sistemul de sanatate trebuie cantarite atent si discutate cu toate partile interesate astfel incat sa nu contribuie la inrautatirea conditiilor sociale si economice din Romania", spune FIC.

In aceasta situatie, sunt necesare masuri concrete pe doi piloni esentiali: reformele trebuie corelate cu evolutia demografica pentru a putea contrabalansa micsorarea bazei de contributii si efectul acestei micsorari asupra finantarii, iar fondurile alocate pentru sistemul de sanatate trebuie cheltuite in mod eficient si intelept.

"In consecinta, FIC isi asuma angajamentul de a colabora cu Guvernul Romaniei pentru a aborda aceasta problema importanta in vederea identificarii potentialelor solutii cu scopul final de a asigura imbunatatirea sistemului de sanatate pentru cetateni si implicit o productivitate mai mare si o calitate a vietii mai buna", se mai afirma in document.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

In perioada 2013 — 2016, Foreign Investors Council (FIC) a derulat campania 'De profesie: Medic in Romania' cu scopul de a atrage atentia publicului larg asupra problemei migratiei medicilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.