Social 20 Iulie 2017 16:29 de Clara Vacaru
Numarul barbatilor care apeleaza la terapia de cuplu incepe sa il egaleze pe cel al femeilor, dupa ce ani in sir, in terapie erau cam 20%, acum tind spre 50%. Succesul unei terapii, care dureaza in medie intre 4 si 6 luni, nu inseamna neaparat ca cei doi raman impreuna, desi acesta este primul obiectiv, ci ca invata cum sa traiasca si daca se despart, a declarat, miercuri, intr-o conferinta, psihoterapeutul Oana Nicolau, care de zece ani analizeaza comportamentul cuplurilor din Romania.

De fapt, 8 din 10 cupluri din Romania vin la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-si mai manifesta afectiunea fata de celalalt, arata un studiu realizat de psihoterapeutul Oana Nicolau dupa zece ani de experienta in terapia de cuplu.

Printre principalele probleme cu care s-au confruntat cele aproape 1000 de cupluri care au venit la terapie se mai numara lipsa sustinerii si incurajarii partenerului, delasarea pe plan personal, lipsa timpului sau aparitia copilului.

In ciuda perceptiilor generale, nu infidelitatea este principala problema cu care cuplurile din Romania se confrunta, ci lipsa de afectiune, lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridica problema singuratatii intr-un cuplu si nesiguranta in relatie si in iubirea celuilalt. O alta problema este timpul alocat relatiei, acel timp pe care cei doi parteneri il petrec facand activitati impreuna si este o resursa foarte importanta in evolutia relatiei lor”, a mai spus psihoterapeutul Oana Nicolau, potrivit News.ro.

Potrivit acesteia, fiecare partener este responsabil de partea lui de relatie.

"Daca ar fi sa ne imaginam relatia ca fiind o sfoara, fiecare partener este la cate un capat al sforii. Deci, ceea ce se intampla bine sau rau in relatia respectiva este cauzat de fiecare partener in parte in egala masura", a mai spus Oana Nicolau.

"Succesul terapiei nu inseamna ca cei doi raman impreuna"

Din cele o mie de cupluri care s-au aflat in terapie in cabinetul sau, cei mai multi aveau varste curpinse intre 30 si 40 de ani, dar sigur au fost si tineri de 20 de ani, la inceputul vietii de cuplu, sau spre 60 de ani.

"Succesul unei terapii nu insemna neaparat ca cei doi raman impreuna, desi acesta este obiectivul. O terapie de succes este o terapie inceputa si incheiata. Nu intotdeauna cei care vin in terapie pleaca din terapie impreuna, in continuare formand un cuplu. Poate despartiti, poate divortati. Si aceea este o terapie de succes. Important este ca oamenii sa vina si sa mentina intreg succesul terapeutic pentru ca, indiferent de ce se va intampla in cuplul lor, ei vor invata la terapie cum sa gestioneze situatiile aparute in cuplul lor si cum sa gestioneze - daca vorbim de divort sau despartire - acea situatie. In general predomina numarul celor care raman impreuna", a mai spus psihoterapeutul.

Citeste si:
LIVE la Radio ZU: Adolescenții și frământările lor în perioada...
LIVE la Radio ZU:...

Cuplurile amana discutia cu un psiholog pentru ca neaga existenta unei probleme in cuplu, dar sigur si din considerente financiare. Dar , daca ar fi mers la psiholog de la primele probleme, sansa salvarii relatiei ar fi fost mult mai mare.

"De aceea sfatul meu ar fi sa nu astepte sa treaca timpul, ci sa merga la specialist imediat ce constata o problema in cuplu. Multe probleme apar in cuplu, desi pare paradoxal dupa aparitia copilului. Asta fie pentru ca mama dedica mai mult timp copilului si neglijeaza sotul, fie pentru ca nu il implica in treburile comune. Mai este un moment important, cariera. De foarte multe ori, partenerii pun cariera inaintea vietii de cuplu. Sunt dedicati meseriei si uita de celalalt. Asa, azi asa, maine asa, apare infidelitatea", a mai spus Oana Nicolau.

Intrebata daca barbatii vin si ei la terapia de cuplu, Oana Nicolau a spus ca vin tot mai multi.

Citeste si:
Metoda folosita de NASA pentru pregatirea astronautilor, prezentata
Bucuresti: Va fi prezentata...

"Vad ca pe o deschidere din ce in ce mai mare si din partea barbatilor. Daca acum cativa ani ponderea barbatilor care veneau in terapie era undeva la 20%, astazi deja incep sa se echilibreze, sa ajunga la jumatate si probabil ca acesta este motivul pentru care barbatii initiaza terapia de cuplu. Devin din ce in ce mai deschisi si inteleg importanta apelarii la un specialist", a adaugat psihoterapeutul.

Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea “A de la Armonie” care scoate la lumina cazurile cu care s-a confruntat in cabinet.

Ideea cartii a venit din iubire pentru oameni si pentru problemele pe care acestia le au. Viata de cuplu ne aduce implinire si traseaza zambete si bucurie pe chipurile noastre. Cartea are la baza povestile reale din cabinet, povesti care-i pot ghida si pe ceilalti in atingerea armoniei in cuplu. Totodata, cartea subliniaza importanta terapiei ca mijloc de preventie”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.

Citeste si:
Manual de NLP
Manual de NLP

Potrivit psihoterapeutului, in perioada 20 iulie – 20 august, clinica la care lucreaza ofera un pachet special pentru primele 50 de cupluri care aleg sa mearga in terapie – la cinci sedinte achizitionate primesc o sedinta cadou. Pentru cei care nu au timpul necesar sau nu se afla in Bucuresti, c ofera si terapie prin Skype.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.