Business 5 Iulie 2017 13:24
Din dorinta de a avea o alimentatie corecta cadem adesea in capcanele unui ambalaj frumos. Nutritionistii, insa, ne sugereaza sa nu adoptam orice trend alimentar.

Nutritia este un stalp de rezistanta al stilului de viata sanatos si este firesc ca ori de cate ori mergem la cumparaturi sa ne alegem cu grija alimentele. Uneori, insa, diversele trenduri alimentare la care adera o multime de persoane nu sunt neaparat mai sanatoase decat produsele clasice si simple. Iata cateva mituri despre alimentatia sanatoasa pe care nutritionistii le-au demontat:

Mitul nr. 1 - Trebuie sa mananci putin si numai verdeturi, ca sa ai o alimentatie corecta

Alimentatia corecta a fost asociata in ultimii ani cu mese sarace si cu cat mai multe verdeturi. In esenta nu este un principiu incorect, insa organismul nostru are nevoie si de alte elemente nutritive pe care le gaseste in carne, lactate si cereale, nu doar in legume crude.

Este de ajuns sa aruncam un ochi peste astfel de articole scrise de un specialist pentru a vedea ca sunt sanatoase si alte tipuri de elemente. Tot acelasi specialist ne spune si ca putem sa ne delectam cu unele deserturi sau ca glucidele (carbohidratii) nu sunt nici pe departe dusmanii siluetei sau ai sanatatii noastre. De altfel, atunci cand vine vorba despre alimentatie sanatoasa sau vreo dieta, nutritionistul este cel mai in masura sa faca recomandari.

Mitul nr. 2 - Alimentele mai bune sunt cele mai scumpe

Avocado, varza kale, nucile caju si alte astfel de alimente au pornit o adevarata revolutie in ceea ce priveste nutritia. Niciunul dintre ele nu creste in Romania si toate au preturi destul de mari tocmai pentru ca sunt aduse de la mii de kilometri departare. Ce parere au nutrititionistii despre aceste alimente? Nu le contesta calitatile nutritive, insa nu le considera cu nimic mai bune decat alte alimente mai ieftine.

De exemplu, laptucile, patrunjelul sau spanacul, alimente ieftine si pe care le gasim din plin in piete, sunt chiar mai sanatoase decat varza kale. De altfel, mancarea produsa local si de sezon este de departe cea mai buna alegere atat pentru sanatate, cat si pentru buzunar. Acest lucru este confirmat si de nutritionistul Ryan Andrews, care promoveaza nutritia bazata pe alimente proaspete si care cresc in zona geografica in care ne aflam.

Citeste si:
5 mituri comune despre mașina de spălat vase - adevărurile din...
5 mituri comune despre mașina...

Mitul nr. 3 - Nu te poti apropia de dulciuri, daca vrei sa te hranesti sanatos

Alimentatia sanatoasa inseamna varietate si moderatie. Nu trebuie sa fugi de deserturi, daca iti doresti o nutritie sanatoasa, trebuie doar sa faci alegerile corecte sau sa le mananci cu moderatie. Orice desert facut cu miere in loc de zahar este sanatos si nu trebuie evitat. Nu trebuie sa scoti din alimentatia ta nici ciocolata. Atata vreme cat citesti etichetele produselor si alegi unele cu cat mai putini aditivi, poti manca orice.

Totodata, o asa numita „placere vinovata” precum chipsurile sau alte astfel de snacks-uri sunt acceptate atata vreme cat nu exagerezi, spun nutritionistii.

Mitul nr. 4 - Trebuie sa faci periodic o detoxifiere

Organismul nostru nu are nevoie de detoxifiere, el este atat de bine construit incat elimina toxinele pe masura ce ele intra in organism. Ele nu se acumuleaza in timp si nu sunt eliminate mai bine daca timp de o saptamana consumam doar apa plata cu lamaie sau diverse tratamente de „detox”.

Citeste si:
8 metode simple pentru a-ți detoxifia plămânii în mod natural
8 metode simple pentru a-ți...

„Sa fie clar, exista doua tipuri de detoxifiere - cea respectabila, destinata persoanelor cu diverse dependente si cea furata de antreprenori, vraci si sarlatani care vor sa vanda tratamente care ar trebui sa-ti curete corpul de toxinele pe care se presupune ca le-ai acumulat in timp”, spune Edzard Ernst, profesor de medicina complementara la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Iata, asadar, ca o alimentatie sanatoasa nu este nici pe departe atat de restrictiva pe cat credem. Atata vreme cat alegem produse proaspete, simple si in cantitati moderate, nu avem niciun motiv de ingrijorare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.