Social 26 Iunie 2017 14:15 de Clara Vacaru
A-i incuraja pe cei mici sa citeasca reprezinta o provocare de cand exista pe lume copii si carti. Cititul este o activitate esentiala nu numai in procesul educational, dar si in lumea moderna a businessului, unde comunicarea se face mai ales in scris, prin mail, SMS sau mesagerie instanta.

Tocmai de aceea, abilitatea de a intelege un text la prima vedere este vitala. La fel de importanta este si capacitatea de a comunica in mod eficient. Aceste abilitati trebuie insusite la o varsta cat mai frageda, mai ales pentru ca cititul vine la pachet cu o multitudine de beneficii pentru copii, pe masura ce se maturizeaza, devin adolescenti si apoi tineri studenti.

Un studiu efectuat in Marea Britanie, la care au luat parte peste 17.000 de persoane, a scos la iveala faptul ca elevii care citesc in timpul liber nu numai ca iau note mai mari la orele de vocabular, dar se descurca mai bine si la matematica.

In aceste conditii, datele scoase la iveala de Centrul de Evaluare si Analize Educationale, potrivit carora 42% dintre romani sunt analfabeti functional, sunt cu atat mai ingrijoratoare.

Iata cateva trucuri practice prin care iti poti incuraja copilul sa citeasca mai mult:

1. Lumineaza-i camera in mod corect

Lumina este esentiala in procesul lecturarii unei carti. Este important ca in camera copilului sa ai o sursa de lumina calda, cu rolul de a-l calma si a-i crea o dispozitie potrivita cititului. Pentru a raspunde acestei necesitati, poti apela la o astfel de sursa, unde gasesti o varietate de proiectoare pe care le poti monta pe tavan, pentru o ambianta moderna si primitoare.

Vei avea insa nevoie si de o sursa de lumina rece, alba, speciala pentru citit. Acest tip de iluminat este folosit mai ales in birouri, pentru ca incurajeaza productivitatea. Poti sa-i montezi un astfel de bec la veioza sau sa-i cumperi un lampadar special. Adauga si un sezlong pentru citit, cateva perne pufoase si o patura calduroasa si vei crea coltisorul perfect in care copilul tau se poate retrage si evada in universul nemarginit al cartilor.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

2. Inconjoara-ti copilul de carti

Copiii ai caror parinti au cel putin o biblioteca plina de carti in casa iau note mai mari la testele standardizate. Inconjoara-l de carti, cupara-i saptamanal ceva nou de lecturat si ai grija ca materialele de citit sa fie potrivite cu varsta copilului tau. Numai in acest fel vei putea sa-i starnesti curiozitatea.

3. Foloseste-te de puterea magica a tehnologiei

Tehnologia a inceput sa aiba un impact tot mai mare asupra procesului educational, iar acest lucru poate avea un efect pozitiv si asupra obiceiurilor copilului tau. Studiile sugereaza ca increderea in fortele proprii si stima de sine ale elevilor cresc atunci cand profesorii adauga in procesul de invatare dispozitive precum o tableta sau un e-reader.

In plus, astfel de gadgeturi pot fi adaptate nevoilor particulare ale fiecarui elev. De la luminozitate, la font sau la numarul randurilor afisate pe pagina, toate aceste caracteristici pot fi personalizate, facilitand in acest fel lectura. In plus, acestea pot fi adaptate pentru nevoile speciale ale copiilor cu dizabilitati de invatare.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

Tu ce strategii folosesti pentru a-ti incuraja copilul sa citeasca?


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.