Social 8 Mai 2017 17:25
GMP PR si Itsy Bitsy lanseaza campania „Viata secreta a copilului tau”, o initiativa care isi propune sa ajute copiii, parintii si profesorii din Romania sa lupte impotriva bullying si cyberbullying (hartuirea prin intermediul tehnologiei), fenomene extrem de raspandite la nivel mondial, care au luat amploare si in Romania, cu efecte ce pot fi devastatoare in dezvoltarea celor mici.

Astfel, grupul de initiativa invita familiile cu copii (5-12 ani) pe 13 mai la primul atelier parinte-copil sustinut de psihologi si psihoterapeuti despre bullying si cyberbullying, marcand astfel startul campaniei.

Bullying-ul, teroarea din curtea scolii

Statisticile arata ca 82% dintre situatiile de bullying au loc in institutiile de invatamant. In Romania, 1 din 3 copii a fost umilit in fata colegilor, iar cei mai afectati de acest abuz emotional sau fizic sunt baietii cu varste intre 9 – 12 ani. Cu astfel de fenomene copiii se confrunta din ce in ce mai des, incepand chiar de la gradinita, cu consecinte care pot fi ireversibile in dezvoltarea lor.

“Studiile internationale arata ca in 75% dintre cazurile in care s-a intervenit bullying-ul s-a oprit. Astfel, cel mai important rol il joaca “martorii” fenomenului de bullying si lor o sa incercam sa ne adresam pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca pana la finalul anului sa putem avem o comunitate de parinti, copii si profesori apta sa lupte cu forte proprii impotriva bullying-ului si destul de puternica pentru a interveni atunci cand observa un astfel de fenomen”, declara Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.

"Bullying-ul este o problema cu care se confrunta copiii inca de la gradinita si care se agraveaza odata cu intrarea la scoala. Din pacate, cei mari nu isi dau seama de gravitatea situatiei si nu intervin pentru a preintampina sau a stopa fenomenul de bullying intre copii. Surprinzator, dar toti copiii sufera: atat copiii-victima, cat si cei martori, ba chiar si copiii-abuzatori. Pentru ca inainte de a deveni abuzator, acel copil a fost o victima a cuiva si a invatat pe pielea lui cum e sa fii abuzat, iar acum se apara atacand. Si pentru ca bullying-ul este o problema reala neconstientizata inca, ne-am propus sa fim de ajutor parintilor si sa ii informam despre gravitatea fenomenului si despre cum isi pot ajuta copiii, indiferent in ce tabara se afla acestia: victime, abuzatori, martori, pentru ca sanatatea emotionala a tuturor acestor copii este afectata si asta influenteaza calitatea vietii lor personale si profesionale", adauga Nadia Tataru, co-fondator si director Radio Itsy Bitsy.

Cyberbullying – traume pe internet

Mai mult, in contextul raspandirii accesului la internet la varste tot mai mici, specialistii atrag atentia asupra celui mai recent fenomen de hartuire prin intermediul tehnologiei - cyberbullying. Statisticile arata ca 6 din 10 tineri vor experimenta cyberbullying in viitorul apropiat.
Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

“246 de milioane de copii la nivel global sunt anual victime ale bullying-ului. Romania se afla din pacate pe harta cyberbullying-ului pe primul loc in Europa, cu o incidenta a fenomenului de 37.3%. Inca de mici, copiii au conturi de mail, facebook si youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Parintii trebuie sa se implice in viata online a copilului, iar cei mici trebuie sa inteleaga puterea cuvintelor online. Prin aceasta campani, ne propunem sa spunem DA bullying-ului: DA constientizarii, DA interventiei, DA implicarii“, spune Ana Maria Diceanu.

Potrivit unui comunicat remis 9am, psihologii atrag atentia parintilor si profesorilor sa se informeze asupra resurselor pe care le au la dispozitie pentru a-si ajuta copiii, invatand sa recunoasca in primul rand semnele bullying-ului.

Astfel, specialistii in psihologie si psihoterapie invita familiile la primul atelier parinte-copil despre bullying, care va avea loc pe 13 mai. Acesta isi propune pe de o parte sa ajute parintii sa gestioneze corect situatiile de bullying prin care trece copilul - si pe de alta parte sa se lucreze direct cu cei mici pentru a-si dezvolta empatia fata de ceilalti, ca principal mijloc de preventie al acestui fenomen. Inscrierile se pot face in limita locurilor disponibile aici.

Ce este bullying-ul?

Potrivit specialistilor, bullying-ul reprezinta un fenomen de hartuire, tachinare cu scopul de a-l umili pe celalalt. Este o actiune constienta si voluntara, repetitiva care poate aduce victimei rani emotionale si scaderea increderii in propria persoana, dar si in mediu.
Citeste si:
Fiica Gabrielei Cristea, victimă a bullyingului la grădiniță: „Iris...
Fiica Gabrielei Cristea,...

Studiile arata ca victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, insingurare, anxietate, scaderea respectului de sine, au rezultate slabe la scoala si chiar dezvolta ganduri suicidale. De altfel, resimt si consecinte fizice, printre care dureri de stomac, de cap, tulburari de apetit si insomnii. Cele mai recente cercetari arata ca pasivitatea adultilor amplifica fenomenul in randul tinerilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.